В София 171 машини са в готовност да чистят

Червен код за опасно време беше обявен за шест области  в събота. Това са Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Дъждът, който валя над по-голямата част от страната, премина в сняг. В отделни части имаше и снежни виелици. Предупреждението на полицията е да не предприемаме пътуване, ако спешно не ни се налага.

Монтанско

В Северозападна България снегът вече създаде проблеми. В Монтанско 5-сантиметровата снежна покривка предизвика задръстване от тирове на околовръстния път на града в посока „Дунав мост 2”. На международния път Е-79 край село Долна Вереница имаше километрична опашка от тежкотоварни автомобили.

Циклон носи сняг, студ и вятър

В обедните часове обстановката в Монтанско започна да се нормализира. Над 30 машини са почиствали в областта. Два снегорина са обработвали прохода „Петрохан”. От АПИ уверяват, че пътят е почистен и опесъчен. На прохода е станала лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали. „Цяла седмица се говори за снегове и днес на пътищата няма никого. Първо минавам да видя дали пътищата са почистени, а след това да изкарам камиона си. На какво прилича това? Това за мен е загубена работа. Смятам, че това не е държава”, коментира шофьор на тежкотоварен автомобил.

В очакване на снега: Каква е обстановката на Прохода на Републиката

Над десет сантиметра е снежната покривка на „Прохода на Републиката“. От Пътната агенция съобщиха, че работата на техниката е била затруднена от автомобили, неподготвени за зимни условия. „Получи се тапа от неподготвени шофьори на тежкотоварни автомобили. Спряхме движението, за да може пътят да бъде почистен”, обясни директорът на ОПУ-Монтана инж. Володя Вълов.

София

Хватката на зимата не подмина и столицата, въпреки че ситуацията през деня беше сравнително спокойна. Снеговалежът беше най-силен сутринта, затова и обработката на улиците със смеси срещу заледявания започна от рано. Обработени бяха стръмните участъци във високите квартали, както и пътищата между кв. „Драгалевци” и хижа „Алеко" и  между кв. „Бояна” и „Златните мостове". Общо 171 снегорина, както и 11 аварийни екипа на общината, цял ден са в готовност да реагират. Във връзка с обстановката столичният кмет Васил Терзиев е провел среща с фирмите, които почистват столицата.

„В момента по-интензивен е снеговалежът в планинските райони - „Овча купел”, „Панчарево” и „Витоша”. Проверени са всички фирми - те разполагат със 171 снегорина за урбанизираната територия и 56 снегорина за общинските пътища”, обясни Николай Неделков от Столичния инспекторат. Определени са предварително 56 точки на територията на София, на които снегорините да бъдат разположени за по-бърза реакция.

Илияна е сред първите за деня, които се качиха на Витоша с автомобила си. С изненада установила, че пътят към планината е проходим. Опасното време не отказа и нидерландеца Бене от поход сред преспите. Сергей се опитва да постави личен рекорд като всеки ден се качва в планината. Сега, за да продължи да кове рекорда си от 365 дни, е зависим от работата на снегорините.

От СДВР напомнят, че ако искаме да се качим на хижа „Алеко“, трябва да имаме предвид, че през почивните дни пътят е затворен за леки коли между 11 и 14 часа.

Кюстендил – Гюешево

Затварят граничния пункт „Кюстендил – Гюешево” за тежкотоварни автомобили заради влошена метеорологична обстановка и снегопочистване от страната на Северна Македония.

Проходът „Шипка”

На прохода „Шипка” снежната покривка стигна до между 3 и 5 см. Над 10 снегорина са в готовност да започнат почистване на пътното платно. Има възможност, ако прогнозираният бурен вятър стане реалност, проходът да бъде затворен.