Кога той може да бъде опасен за нашето здраве

Хората считат, че  Коледният пост е начин да редуцират теглото си. Идеята обаче е човешкият организъм да се изчисти по-скоро духовно, коментират диетолози.

„Една от грешките също така е, че някой, без да знае здравословното си състояние, започва строг пост. Всъщност това може да е противопоказание. Дори и религията счита, че по време на бременност, по време на кърмене, не трябва да се пости”, коментира доц. Теодора Ханджиева- Дърленска, специалист по хранене и диететика.

В повечето случаи постът има благоприятен ефект върху здравето, защото периодът на ограничения е кратък. „Когато е за кратък период от време, се счита, че ефектът наистина е благоприятен. Дори в научната литература има изследвания за пости по време на Рамадан, които показват, че краткосрочно се намалява нивото на липидите в кръвта, намалява се кръвната захар. При някои хора може да доведе до понижение на теглото”, допълни доц. Дърленска.

Д-р Емилова: Постът пречиства духа, но и тялото (ВИДЕО)

Постът обаче може да има и негативни ефекти. „Ако човек има проблеми със стомаха като гастрит или колит, това може да засили оплакванията. Постът представлява изключване на животинските продукти. По време на постенето най-често се консумират храни, които са от растителен произход”, напомни специалистът по хранене и диететика.

Последните научни изследвания показват, че е хубаво да се храним повече с храни от растителен произход. Децата обаче не е добре да спазват постове.