Електрозахранването е било спряно в югозападните квартали

Пожар в подстанция на ЕРМ Запад спря електрозахранването в части на няколко софийски квартала минути преди 20 часа. От енергоразпределителното дружество уточниха,, че става въпрос за „Красно село”, „Борово”, „Хиподрума” и „Белите брези”.

Авария остави квартали на Пловдив и села в региона без ток

Екипите на ЕРМ Запад и пожарната са на терен, уверяват от дружеството. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено най-късно до 22.45 ч. Причините за аварията се изясняват. От МВР обаче уточниха, че вероятната причина е запалване на кабели заради прекомерната употреба на електричество.

С приоритет е възстановяването на електрозахранването в болниците, подчерта в пост във Facebook кметът на район „Триадица” Димитър Божилов. „В някои квартали има авария и на „Топлофикация” - те също са се заели с отстраняване на проблема. Очаква се това да стане утре до обяд”, пише още районният кмет.

Без ток остана и СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Веднага се е задействал аварийният генератор на болницата, след което е включено и алтернативното захранване, което осигурява ток на цялата сграда, пише ръководството на болницата. Аварията не е повлияла на състоянието на настанените в лечебното заведение деца. Дежурните екипи изпълняват задълженията си, увериха още от болницата.

„Обстановката на територията на Западна България се усложни през съботния ден в резултат на лошите метеорологични условия. Ситуацията през деня беше динамична, като най-засегнати бяха западните райони на Софийска област, части от област Перник, Враца и Видин. Аварийните екипи на ЕРМ Запад са на терен да отстраняват авариите, причинени от тежкия сняг, който скъса проводници, счупи изолатори и събори стълбове”, пише още в съобщение на енергоразпределителното дружество.