Сред тях имаше и български кулинари

Световно признати шеф-готвачи показаха уменията си в кухнята на международна среща у нас. Сред тях имаше и български кулинари. Поводът е официалното присъединяване на България към една от най-престижните асоциации в света. Тя предлага нова перспектива за младите представители на кулинарната и ресторантьорска гилдия.

„Тези готвачи могат да ни свържат с много други ресторанти и да ни отворят много възможности. Може наши готвачи да отиват там на разменни начала, те да пращат готвачи, които да обучават наши хора. Идеята е да споделяме информация и работна ръка”, разказа готвачът Любен Койчев. Според него българските готвачи вече са на много високо ниво и могат да се наредят до световно признатите.

"Да хванеш гората": Как Елена създаде селска академия по кулинария (ВИДЕО)

„Вече много млади хора са били в чужбина и сега се връщат в България и носят тези знания от Източна Европа или от САЩ. Връщат се тук и имат амбиция да правят хубави ресторанти, да правят хубава храна, да я пречупват през българската призма, да вкарват наши продукти”, допълни още Любен Койчев.

Марко Карелсе идва в България без никакви очаквания, но остава приятно изненадан от двете вечери, на които присъства. „Изключително високо качество и прекрасно меню. Аз ще представя ястие, което е характерно за нашия ресторант - черноморски калкан с целина, опушени картофи и трюфели, които са българско производство”, разказа Карелсе.

Той сподели, че за да бъдеш успешен готвач, на първо място трябва да се забавляваш, тъй като процесът е много интензивен, да обичаш да готвиш и да правиш хората щастливи от това, което си приготвил.