В хижата били общо 40 души

25 туристи попаднаха в снежен капан в Родопите при хижа „Академик“. Те са останали няколко дни, докато бъде поправен път до тях. С помощта на тежка техника те бяха евакуирани.  Снегорини и пясъкоразпръсквачки продължават обезопасяването на пътя, защото над 15 автомобила са закъсали.  Две групи туристи от Пловдив и Панагюрище се настанили в хижа „Академик“ над село Храбрино още в петък следобед. Снегът ги изненадал и в неделя сутринта се оказало, че пътят е непроходим и достъпът до тях невъзможен.

„Много паднали дървета, сняг и лед. Просто страшно беше положението във вчерашния ден. Първо бяха 40 души, но след като станаха сутринта и видяха какво е положението -  по-малко от половината хора си тръгнаха надолу пеша. Не мога да кажа как са слезли до долу. Нямам представа”, разказва Петя Маринова, управител на хижа “Академик“.

Спасиха деветима туристи, блокирани на билото на Стара планина

„Имаше паднали дървета. Хората от групата от хижата се организираха с резачки. Чистиха, но стана тъмно и не можахме да тръгнем”, посочва турист.

Така блокирани в хижата остават 25 туристи. През нощта спира токът, а на част от тях мобилните телефони изключват, тъй като не са заредени. „Бурята беше страшна. Най-страшно стана някъде към 2 часа през нощта. Всичко мина, благодарение на тези спасители, които бяха около нас. Бяха много сърдечни. Млади, хубави и здрави момчета, които ни помогнаха много”, посочва Златка Каварджикова, туристка.

В ранния следобед туристите бяха свалени от хижата. Двама от тях- мъж и жена бяха качени в линейка, защото са пострадали.  „Коляното ѝ хлътва и блокира. Може би скъсано сухожилие. А човекът с порезната рана се е наранил при рязане на клоните. Може би два-три шева и ще мине”, разказва очевидец.

На над 300 сигнала в Пловдив се е отзовала пожарната. „Повечето от сигналите са за паднали дървета върху леки автомобили и пътното платно. Счупен стъкла, изкривени капаци, тавани”, посочва старши комисар Георги Мангараков, директор на РДПБЗН- Пловдив. Част от потърпевшите се заканиха да съдят общината.

Туристи са евакуирани от хижа в Стара планина, сред тях и деца