Това съобщават румънските власти в позиция до Българската телеграфна агенция

Повреда в станцията за мониторинг на радиацията в Румъния е довела до сигнал за тревога в системата. Това съобщават румънските власти в позиция до Българската телеграфна агенция.  
Станцията е разположена недалеч от АЕЦ „Козлодуй“, но от другата страна на река Дунав – в района на Джигера, окръг Долж. Именно там са засечени данни за радиация десет пъти над нормата, като това се случва около 23:00 ч. на 25 ноември. Действало се е спрямо установените процедури. Данните са били сравнени с тези от 11 други станции в зоната на влияние на АЕЦ „Козлодуй“. В крайна сметка се оказва, че превишаване на нормалните стойности няма, а се касае за неизправност в един от сензорите. Властите у нас също успокоиха – измерените стойности са в рамките на естествения гама фон.

Сигналът за тревога в Румъния връща спомените на Йото Пацов за личната му среща с невидимата смърт.

По-малко от 20 дни след аварията в Чернобил той е сред първите чуждестранни журналисти, които достигат до охраняемата зона.

„Сведущи хора ни увериха, че за около час-час и половина не сме изложени на кой знае каква опасност. Уверихме сме в това, като се срещнахме с хората вътре в зоната, за съжаление много от тях бяха там не за час или два”, разказа мъжът.

Четирима работници в АЕЦ "Фукушима" са напръскани с радиоактивна вода

Благодарен е, че случаят с румънската станция няма да се превърне в причина за трагедия 37 години по-късно. Но го приема и като напомняне, че никога не бива да подценяваме рисковете в ядрената енергетика.

„Слава Богу, тук нещата не са така трагични. Трябва да ни опазят онези, които имат в ръцете си тези средства, било за производство на енергия, било военни средства“ , поясни Йото Пацов.
От енергийното министерство категорично опровергаха данните за завишен радиационен фон около АЕЦ „Козлодуй“.

„ За да е ясно – в една нормална, селска къща заради естествения фон на тухлите, има обичайно по-висок фон, отколкото този. Няма какъвто и да е повод за безпокойство“, обясни министърът на енергетиката Румен Радев.

Че няма повод за безпокойство потвърдиха и от АЕЦ „Козлодуй“. От централата заявиха, че станциите им не отчитат увеличение. А от позиция на Агенцията за ядрено регулиране става ясно, че най-вероятната причина за завишените показания от румънска станция е недостоверност в измерванията или технически проблем. Такъв е изводът и на властите в Румъния, които са изключили станцията.

„Няма как на три километра и малко да има друга станция от румънската система и тя нищо да не показва, няма как станциите, които са наша територия – и те нищо да не показват.  Ако има в АЕЦ „Козлодуй“ авария първо ще сработят станциите на самата площадка””, обясни ядреният физик Георги Касчиев.

И призова с подобна информация да се борави внимателно, за да не се превръща в катализатор на тревоги.