В такава ситуация през последните два дни са много българи

Без ток и вода вече два дни. Такава е ситуацията през последните два дни на много места в страната.

Така живеят и хората от всички села в Община Две могили след снежната буря в нощта срещу неделя. Кметът обяви бедствено положение. Причина за липсата на ток в четири от селата е счупен електрически стълб. Той захранва и помпената станция в село Пепелина, която захранва населените места с вода. Очакванията са и токът, и водата да бъдат пуснати до края на деня.

От енергото нямали високопроходим автомобил, за да стигнат до мястото на аварията, затова днес от общината ще им го осигурят, каза кметът на Две Могили Божидар Борисов. Общината ще осигури още и вода за пиене във всички населени места,  защото в някои от тях  няма дори магазин.

Станчо живее в едно от селата в района. Казва, че се топли с газова печка. Успял да си напълни бидони с вода, но тя била на привършване и ако скоро не бъде пусната, ще се принуди да топи сняг. За хладилник също използва снежните преспи. За Ангел и Снежанка последните три дни са тежки. Дърва за печката имат, но заради липсата на ток и вода приготвянето на храна и спазването на хигиена е невъзможно. „Имаме тука вътрешна тоалетна, с която много добре се оправяхме, защото сме стари хора, обаче сега няма вода и изливаме с едно шише”, обяснява жената.

Как оцеляват в Поликраище след повече от 34 часа без ток

Вече четири дни на тъмно и на студено без достъп до електричество живеят хората и в един от районите на Ботевград. Семействата от местността "Чеканица" ни потърсиха с молба за помощ, за да си върнат нормалното ежедневие. Сред тях е Иван Йончев. Той сподели, че редовно в местността токът гасне, а бушоните падат. Често напрежението било под 110V. Много от хората са се преместили в други жилища в града.

В студиото на „Здравей, България” министърът на енергетиката Румен Радев увери, че в 90% от засегнатите населени места токът е бил пуснат.

Повече гледайте във видеото.