Много българи предпочитат пътувания след празниците, когато цените са много по-достъпни

С между 30 и 40% повече ще платим за празненствата по Нова година, ако изберем да посрещнем празника в чужбина. Това отчитат от туристически бранш. Кувертите по заведенията започват от 60 лв. и могат да надхвърлят 200. 

Традиционно всяка година милиони българи предпочитат да посрещнат Нова година в заведение или на почивка. Тази година обаче от бранша по морето отчитат по-малко резервации за новогодишната нощ. Анастасия Грекова от Бургас също предпочита уюта на домашната обстановка.

"Ние ще сме си вкъщи. Работим прекалено много, за първи път се събираме заедно и предпочитаме семейния уют. Дори не съм проверявала как са офертите в заведенията", обясни тя.

От 300 до над 11 000 лв. за новогодишен куверт - истина или рекламен трик

Ваня Банкова също ще празнува вкъщи. А тези, които все пак изберат да посрещнат празника извън дома, предпочитат заведения от битов тип, с народна музика, където цените на кувертите варират между 60 и 220 лв. на човек. Най-желани се оказват зимните ни курорти за тридневни пакети. Търсенето обаче и при зимните курорти е значително по-слабо за сравнения с минали години, посочват от бранша.

"Има влияние войната, която избухна между Израел и Ивицата Газа. Тенденциите са пак са да празнува, като отново най-добрите са цените при комшиите - Турция и Гърция. Основно там е интересът и пътуването на българите защото могат да избират и със автобус, и със собствен транспорт", посочи Яница Динева - управител туристическа агенция.

Тази година от летище Бургас е осигурен чартър до Анталия, където вече десетки туристически компании правят резервации. Пълна с българи ще бъде и Гърция. Едни от най-примамливите оферти, избирани за ранни записвания, са тези за Нова година в Египет, или пък в Дубай.

КУПОН ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Заведенията искат да отворят врати за празниците

Цените за коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година бележат ръст с 30 и 40%, отчитат туроператори. Заради липсващите полети от бургаското летище, много от жителите край морето са избрали да отидат на хижа, да наемат къща за гости в селата или пък да празнуват в домашни условия. А коледната украса е неизменна част от празненствата.

"Най-вече търсят частни вили да украсяват. Минималната цена е от 400 до 1400 лева средно. Като украса - колкото повече блестящо, толкова повече им харесват тези цветове. Като златно, медено, черно зелено", подчерта Мая Пепелянкова - собственик на парти агенция.

Намаление тази година се забелязва в цените на украсите. "Миналата година във Велинград за Коледа от 2200 - 2300 лева може да изпозвате за 1300-1400 същите условия", обясни тя.

Впечатление прави, че много българи предпочитат пътувания след новогодишните празници, когато цените са много по-достъпни. Сред най-предпочитаните дестинации тази година са Тайланд, остров Мавриций, Занзибар и Доминиканската република.

Репортер: Елена Танева