Отмениха бедственото положение в Шуменско

След снеговалежа през почивните дни десетки общини в страната остават в бедствено положение.

В Монтана от два дни не е валял сняг, но въпреки това бедствието все още напомня за себе си. Има няколко населени места, които са без ток и вода. Според областния управител Ивайло Антонов става дума за 20 населени места. "Най-много са на територията на община Монтана - 12 и Вършец - 7. Едно е в община Берковица. Имам уверение, че се работи ударно. Извикана е допълнителна фирма, която поставя стълбове на мястото на падналите. Има населени места с повече от 10 паднали стълба. Там токът ще бъде възстановен по-трудно, но се надявам до края на деня само 1-2 места да са останали без ток", коментира той. 

По думите му липсата на вода се дължи на невъзможността помпите да работят, тъй като нямат електрозахранване. "Започват да се изтеглят тировете - има около 60, които почиват на територията на областта. На прохода "Петрохан" преминаването е свободно. Всички първокласни пътища в областта са изчистени до асфалт. Няма бедстващи хора. Всички подходи за доставки на храна са подсигурени", обясни Антонов.

Снежният капан: 55 училища в страната остават затворени

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков сподели, че в около 20 селища екипите на електроразпределителното дружество все още отстраняват повреди. "Днес до края на деня имам уверение, че в абсолютно всички населени места ще бъдат отстранени авариите. Изчистени са клоните. Пропускат се тежкотоварни автомобили през "Хаинбоаз". Maсово тировете карат с летни гуми и висока скорост", посочи той. И допълни, че почти в цялата област няма проблем с водоподаването. 

"Екип на "Пожарна безопасност" с автомобил амфибия транспортираше болни до спешните центрове в Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Днес трябва да има нормален учебен процес във всички училища в областта. Пътищата Стражица - Попово и Сухиндол - Севлиево ще бъдат изчистени с роторни снегорини", обясни Здравков.

Горна Оряховица и Сухиндол обявиха късно частично бедствено положение. В община Горна Оряховица 7 населени места са без ток трето денонощие.

СЛЕД СНЕЖНАТА БУРЯ: Стотици хиляди без ток, затворени пътища и десетки блокирани коли (ОБЗОР)

Областният управител на Разград Владимир Димитров отбеляза, че кризисният щаб се събира днес, за да реши дали частично или напълно да се премахне бедственото положение. "Всички пътища са проходими. Общинските второстепенни артерии са отворени само за леки автомобили за момента. Работи се по отстраняване на проблемите с тока и водата. Има още падащи дървета, които се разчистват. Енергодружеството трябва да достигне до конкретните места, за да отстрани авариите. 26 села са без ток, а 9 са без вода. Около 5 000 души общо живеят там. Закъсаха над 60 автомобила, наложи се бронетранспортьор да евакуира хората. От колоната от тирове снегорините не можеха да си свършат работата", разказа той. И допълни, че ще бъдат поискани превантивни мерки, като например сеч на проблемни дървета.

"Ако е необходимо, ще се наеме още снегопочистваща техника, ще се търсят нови фирми. Ако има отговорни, ще понесат санкции. 35 снегорина работиха в Разградска област", уточни Димитров. 

В област Шумен бедственото положение е отменено. Това съобщи в "Твоят ден" областният управител проф. Добромир Добрев. "Мога да кажа, че обстановката се нормализира. Хората имат електричество, макар и не навсякъде. Около 25 малки населени места нямат. В началото бяха 90. Работи се по отстраняването на авариите. Проблемът при нас е системен и е свързан с енергоразпределителното дружество. Липсват инвестиции поредица от години, когато се влоши времето и се получават аварии. Окабеляването е въздушно, а не подземно. Първо прекъсва токът, после водата и накрая клетките на мобилните оператори. Написал съм писма до КЕВР, министъра на транспорта и електроразпределителното дружество. Трябва да се вземат мерки", коментира той.

Близо 72 часа след началото на бурята електричеството на повечето места вече е възстановено. "Над 90% вече са поправени с подсигурено електрозахранване. Да, останаха редица по-малки места, по които се работи", заяви Румен Раден, министър на енергетиката. 

Иван Йончев е принуден да изпрати съпругата и децата си да спят в другия край на Ботевград. Причината е, че в дома им температурата почти се е изравнила с външната. "Може би около 5, 6 градуса. То не е отоплявано от 4, 5 дни", разказва Йончев. 

Електричеството е спряло още в събота. "Четвърти ден, от събота сутринта нямаме ток, обаждаме се. Аз съм се обаждал вчера три пъти, не вдигат. Линиите са натоварени, никой не взима мерки. Проблем има и с водата, няма как да се изпомпва, защото нямаме електричество", каза той. 

Министърът на енергетиката оправда недоволството на хората. "Да, хората са гнeвни. Оставяйки без ток, без топлина, без водоподаване, разбира се. Факт е обаче, че ситуацията е наистина от извънредните и кризисни ситуации", посочи министърът. 

Но обясни, че мокрият сняг, силният вятър и листата по дървета са допринесли за многото аварии. И към този момент екипите на ЕРП-тата продължават да отработват сигналите за повреди.

"Не бих определил това като проблем от към недостиг на технически персонал, по отношение на дружествата. По отношение планиране на подготвеността за есенно-зимния сезон навсякъде минах през огледните. Пример да дам ЕСО, само високото напрежение е около 16 000 км. дължина на електропроводите", добави Радев. Очаквания са, че до края на днешния мрежата ще бъде напълно поправена. 

Повече гледайте във видеото.