Спадът е с 45% спрямо миналата година

Общите капиталови инвестиции в европейски стартиращи технологични компании се очаква да спаднат до 45 млрд. долара през тази година, което е с 45% по-малко спрямо 2022 г. и с 55% по-малко спрямо 2021 г., когато за първи път обемът на инвестициите надхвърли 100 млрд. долара. Това съобщава компанията за рисков капитал Atomico.

„Някои от стартиращите компании, които набраха големи суми през 2021 г. и началото на 2022 г., за да достигнат пазарни оценки от милиарди долари, ще видят, че пазарната им капитализация спада под границата от милиард долара", заяви един от партньорите на Atomico, добавяйки, че очаква „да види още обезценка през следващата година, тъй като тези компании вероятно ще трябва да се върнат на пазара през 2024 или 2025 г., за да оцелеят”.

Освен това, според доклада на Atomico, забавянето на финансирането се дължи главно на фирмите, намиращи се на по-късен етап, през който те се фокусират върху производството, регулаторното одобрение и комерсиализацията на техния продукт. Този процес забавя набирането на средства, като свиването на финансирането се дължи и на намаленото темпо на внедряване от страна на инвеститорите.

Том Уемайер, ръководител на отдела за данни в Atomico, посочи пред CNBC, че това, с което Европа се откроява, е, че регионът всъщност бележи подем през последните три години в сравнение със своите партньори в САЩ и Китай.

Докато общото рискове финансиране от 2020 г. насам е намаляло в САЩ с 8%, а в Китай - с 9%, в Европа нивата на инвестиции са нараснали с 19% през същия период от време, което е знак на устойчивост на региона.