Разказва "Дойче Веле"

Мара Хесе се бори с расизма с грим и спирала в ръка! Прави го в мултикултурен салон в Лайпциг.

„Обществото спешно има нужда от това да осъществим контакт. В салон за красота това става много бързо”, казва Мара Хесе.

Може ли красотата да пребори предразсъдъците?

Работещите в един от салоните в Лайпциг познават идеалите за красота в различните краища на света. Самите консултанти по красота са емигранти и бежанци. Повечето са с професионална квалификация, други сами са се учили. Клиентите им обаче ценят уменията на всеки от тях.

Много от клиентките, оказва се, не са посещавали салони за красота преди. Например заради забрадка, която носят. Но в този салон Мара Хесе им осигурява защитено пространство. Според нея да отидеш на козметик в Германия, ако не си бял, често е свързано с дискриминация. Причините – западните идеали за красота.

„Много хора са сриват, защото не се вписват в тях”, казва Мара.

Зад проекта за този салон седи Фрауке Фрех – творец и артист. Проектът се финансира чрез субсидии. Много от работещите в салона все още нямат разрешително за работа, а безплатният труд се признава за практика. А тя увеличава шансът им да получат разрешение за престой. 

Повече гледайте във видеото. То е част от от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.