По жалби на няколко политически сили, в рамките на 5 поредни заседания в съдебна зала бяха броени бюлетините

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна. Констатирани бяха драстични нарушения, които според магистратите са манипулирали вота на гласоподавателите и са опорочили изборния процес. Припомняме, че десетки бюлетини бяха „разкрасени” с необичайни знаци, като цветенца и вратовръзки, което ги прави недействителни.

По жалби на няколко политически сили, в рамките на 5 поредни заседания в съдебна зала бяха броени бюлетините от всички 30 СИК на територията на общината. Най–същественото нарушение, е че нито един от чувалите не бе запечатан, а повечето пакети с бюлетини бяха разкъсани и в насипно състояние.

"Такива очевидни нарушения – значителни, съществени, не сме имали до настоящия момент. И ако всичко това е било налице към момента на определяне на изборните резултати в СИК, то това означава, че членовете въобще са нямали представа какво правят", посочи Красимира Иванова, председател на Административен съд – Добрич.

Звездички, цветя и вратовръзки: Съдебна експертиза установява разминаванията в протоколите в Каварна

Според видеотехническата експертиза обаче, бюлетините са надлежно опаковани, а чувалите прилежно вързани със самозалепваща се лента с печат и миши опашки.
"Има значителен брой отчетени действителни за недействителни или недействителни най-вече за действителни. А оттам в резултат на съдебно статистическата експертиза беше установено, че се променя общинската избирателна квота, респективно и мандатите на партиите", обясни Иванова.
Една от политическите сили дори остава без мандат. За нарушенията ще бъде сезирана и прокуратурата.
"Мисля, че тук няма само нарушение на изборните правила, а по-скоро и престъпни деяния. Ние лично ще представим петте протокола от съдебните заседания, включително и решението на съда, след влизането му в сила на прокуратурата", подчерта Диана Далакманска, адвокат.

Настоящото решение може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.

Репортер: Надежда Карапанчева