Екипите на енергодружествата продължават работата по отстраняване на авариите

Цяла нощ аварийни екипи работиха, за да възстановят електрозахранването в засегнатите от снежното бедствие райони.   Около 7000 са абонатите, които все още са без ток в Западна България, съобщиха за NOVA от Електрохолд. В по-голямата си част става дума за вили и необитаеми ежедневно къщи.

Ситуацията в Североизточна България също се нормализира. По последни данни без ток там са малко над 50 абонати.

След снежния капан: Само три училища в страната остават затворени

В русенското село Обретеник щетите все още не са разчистени. Това е едно от трите населени места в района, в които няма ток, а няма и вода заради липсата на електричество в помпената станция. Земеделски производител е дал тежка техника за екипите, които да стигнат до помпената станция, така че до края на деня да има вода. Децата в Обретеник още не ходят и на училище. Не работи и бензиностанцията в селото.

Десетки места са без ток и във Великотърновско. Община Стражица е една от най-пострадалите. В село Кесарево няма ток от събота. Сигнали, че няма електричество получихме и от село Обединение.   

Слави Пенев е на 81 години. Жител е на горнооряховското село Драганово. Живее до трафопост, в двора му е паднал стълб на енергото и стои без ток. "Нямам. Пет дни вече съм без ток. Скъсаха се жиците. Появи се волтова дъга", разказва Слави Пенев, жител на село Драганово.

Слави Пенев звъни на телефон 112, после на енергото. "Осем минути слушах една грозна музика, която още ми звучи в главата. Накрая ми казаха "Внимавайте, че се записва разговорът".  И аз затворих, защото знаех, че нищо добро нямам да кажа", твърди Слави. 

Така, повече от четири дни в двора на възрастния мъж стои паднал стълб на енергото, по пътя има жици, а ток – няма. Подобна е и ситуацията в друго великотърновско село – Кесарево. "Не е само тук, а в цялата община Стражица. Те са 20 села", посочва жител на населеното място. 


Селото е в близост до пътя София – Варна, в достъпен район, без нападали дървета. "Жиците са се скъсали от самия сняг, което е изхабена инфраструктура, стара - и трябва да се смени", твърди Ивайло Петров, жител на село Кесарево.

Ивайло Петров е от тези млади хора, които са избрали да живеят на село, недалеч от областен център. И недоумява защо енергото не е свършило работата си докрай, след като веднъж я е започнала. "Аварийните екипи са отзовани и пратени по други места. И сега – половината село има ток, а половината – няма. И до петък – събота няма да имаме ток", заяви Ивайло. 

От електроразпределителното дружество са обещали, неформално и в Драганово, и в Кесарево, както и останалите села в Централна Северна България, тази вечер да бъде пуснато електричеството.

Повече гледайте във видеото.