Проектът ще може да се използва в медицината и проучването на Космоса

Мъничък робот, който се побира на върха на показалеца, е по-самостоятелен от много свои по-големи конкуренти. “Има малки сензори във всеки край, които могат да засичат светлина. Така той се движи към източниците на по-силна светлина, сам търси своите енергийни източници”, обясни пред Voice of America Кайл Джонсън, съавтор на прототипа. Така, на практика, роботът може да се движи вечно, използвайки светлина, но също и радиовълни, без нуждата от батерии.

Екип на университет във Вашингтон специализира в използването на материали, които щадят околната среда, за да изработват електроника. Сред постиженията им са също биоразградими компютърни мишки, летящо оригами, което променя формата си по време на полет.

Всичко е ръчно моделирано от учените, което понякога е предизвикателство и налага използването на микроскоп за сглобяването на отделните части. „Електрониката е страст за мен от дете, но да работя с толкова малки мащаби е нещо, което дори не съм си представял, че е възможно”, каза Висенте Аройос, докторант в университета.

Нова технология позволи 3D принтирането на роботизирана ръка (ВИДЕО)

"Тук имаме необходимото оборудване, за да създаваме своите прототипи, включително тази система за лазерна микрообработка", каза Викрам Айер, асистент в университета Вашингтон.

Роботът, с размер на малка монета, може да носи товар, три пъти по-тежък от него самия, докато същевременно събира информация от околната среда.

"Целта ни е да накараме тези роботи заедно да могат да изпълняват по-сложни задачи. Например, мониторинг на цяла индустриална зона", обясни Закъри Енгълхард пред Voice of America. Екипът също така се надява да може да приложи системата за усъвършенстване на медицинска апаратура и за проучвания в Космоса.