Това предвиждат предложения за промени в Кодекса на труда

Хоум офис, но само от вкъщи. Това предвиждат предложения за промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от Комисията по труда, социалната и демографската политика. Според текстовете служителите ще трябва изрично да упоменават мястото, от което работят.

Празни офиси в Германия: Работата от вкъщи остава по-предпочитана

Работа от всяка точка на света - с това фирмите, които предлагат дистанционна форма на присъствие привличат все повече служители в своите екипи. Почти три години Даниел Таков работи дистанционно в една от най-големите IT компании в България. „Предимствата са доста - едно от основните е, че спестяваш около два часа в път”, смята той.

Това обаче е на път да се промени. Промените в Кодекса на труда предвиждат в трудовия договор служителят изрично да посочва конкретното място, от което ще работи.

„Да има по-гъвкава възможност както за работодатели, така и за служители. Работното място да бъде определяно от самия работник”, обясни председателят на Комисията по труда Деница Сачева.

Какви са правата на бременните жени на работното място

„Корекции могат да се правят между първо и второ четене, така че да се намери баланс между защитата на работниците, които да имат безопасна среда на труд”, добави Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

„Крайно време беше да се случи и да се регламентират нещата. Това ще доведе до едно спокойствие между работника и работодателя”, е мнението на Цветан Предов от ИТН.

Служите обаче твърдят, че качеството на извършената от тях работа не зависи от конкретното място, където се намират.

„Миналата година заминах на почивка един ден по-рано от предвиденото. Както обикновено, станах сутринта, изпих сутрешното си кафе, седнахме, поработихме до времето, което ни е отредено за това, и после просто започнахме да се забавляваме”, каза Даниел.

С пълно единодушие промените в Кодекса на труда бяха приети от ресорната комисия. 

Репортер: Софи Цветкова