На този фон, премиерът Денков и Делян Пеевски влязоха в задочен спор

ГЕРБ-СДС и ДПС - с нов ултиматум за бюджета за догодина. Този път двете формации бламираха на първо четене в парламентарните комисии парите за Здравната каса. Причината - те са против изваждането на обществените поръчки за онколекарства от Здравното министерство и пренасочването им към НЗОК. Не са съгласни и да има ограничения за откриването на нови болници и дейности.

Партиите, подкрепящи кабинета, без чиито гласове няма как да мине бюджетът, настояват първо ПП-ДБ да решат казусите с онколекарствата и мораториума и едва тогава ще подкрепят бюджета за здраве. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски отправи за пореден път критики към премиера, този път със заявката, че ако той поеме поста, щял да се справи много по-добре. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък отказа да е рефер между двамата.

ГЕРБ-СДС и ДПС очакват финансовият министър Асен Василев първо да изчисти спорните текстове и чак след това ще подкрепят бюджета за здраве в пленарната зала. Това обаче премиерът Николай Денков определи като вредно.

„Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, буквално. Удар и по лекарите, и по пациентите.  Бюджетът за здравеопазване е рекорден - 8 милиарда годишно”, подчерта министър-председателят.

От ГЕРБ-СДС не искат Здравната каса да прави търговете за онколекарства - не вярват на управителя ѝ. „Трябва да дадем на Касата да прави обществените поръчки. С това сме лошите, така ли излиза? Без бюджет няма да останете. На премиера Денков мога да му кажа, че управлението на София беше такова тези дни, че застраши здравето и живота на хората – изпотрошиха се”, посочи Борисов.

Бедствието и бюджета на Здравната каса се оказаха аргументите и на ДПС срещу премиера. Първо в отворено писмо, а след това и пред камерите Делян Пеевски разкритикува Денков и обяви, че той би се справил по-добре от него.

„Той не си върши работата като премиер. Четири дни вие видяхте ли нещо да работи този премиер, седнал в уютното си кабинетче. Ако той не може да се справи, да отида да му свърша работата. Мога да я свърша. Мога да отида за един месец да пробваме и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана”, каза председателят на ПГ на ДПС.

Денков и Пеевски влязоха и в задочен спор за електронните рецепти. Според премиера това е начин да се реформира системата и така здравето на хората ще спечели. Според председателя на групата на ДПС ще предложат тези текстове да отпаднат.

„Електронизацията, включително електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа”, подчерта министър-председателя.

„Премиерът да не се напряга прекалено. Да си върши другата работа, която не си я върши”, настоя Пеевски.

„Нека оставим тези две момчета да си спорят помежду си”, призова Борисов.