Някои от ледените проби датират от хилядолетия

Архив в Копенхаген съхранява проби от лед, датиращи от хилядолетия. Тези проби могат да помогнат на учените да разберат историята на климата на Земята и да прогнозират по-точно бъдещото му изменение.

Архивът, поддържан от института Нилс Бор на университета в Копенхаген, съдържа проби, придобити от ледени покривки в Арктика и Антарктида и ледници в Европа и Южна Америка, някои от които са на стотици хиляди години.

Кадри на НАСА показват мащаба на климатичните изменения на нашата планета (ВИДЕО)

Докато ледът замръзва, той улавя мехурчета, химикали, ДНК от растителен или животински живот от атмосферата и изотопи от валежите, които са ценен ресурс за учените, изучаващи климата на Земята.

Архивът в Копенхаген е един от няколкото в света и съдържа ядра от някои райони, където климатът се променя бързо, като Арктика, която се затопля около четири пъти по-бързо от останалия свят.

Данните са от жизненоважно значение за подпомагане на учените за да коригират своите модели за прогнозиране на изменението на климата и покачването на морското равнище.

Нова технология позволи 3D принтирането на роботизирана ръка (ВИДЕО)

„Ако искаме да направим някаква надеждна прогноза за това накъде ще върви климатът в бъдеще и промяната на морското равнище, трябва да проучим миналото“, каза отговорникът на архива Йорген Педер Стефенсен.

Проектът за архива в Копенхаген стартира през 1991 г. и се премества в сегашната си сграда през 2019 г. Складовото помещение се поддържа при минус 30 градуса по Целзий, за да се запази съдържанието му, което би било с дължина 22 километра, ако бъде положено от край до край.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.