Запасите дават на Европа увереност, че миналогодишната енергийна криза няма да се повтори

Природният газ в България ще поскъпне със 7.5% през декември до около 88 лв. за мегаватчас. Това стана ясно по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. На него беше разгледано заявлението на „Булгаргаз” от 14 ноември за утвърждаване на цена за декември, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. На 1 декември предстои Комисията да одобри окончателна цена на газа за следващия месец. 

Председателят на регулатора Иван Иванов коментира, че независимо от рязкото застудяване в цяла Европа, цената на природния газ не се повишава, а напротив – дневните цени намаляват на нидерландската газова борса (TTF). Според него причината за това е, че газохранилищата на Стария континент са запълнени навсякъде и се тегли от тях. „Булгаргаз” пък вече започва да добива малки количества от газовото хранилище в Чирен. Другата причина е, че редица страни в Европа търсят и намират алтернативни маршрути за снабдяване с природен газ, пише БТА. 

Природният газ поскъпва от следващия месец

Въпреки намаляващата тенденция на цените на борсите, Иванов обясни, че „Булгаргаз”, в своето ценообразуване, купува от доставчиците си, които се позовават на индекса на TTF за месец напред. Той е различен и е по-висок поне с няколко евро в сравнение с дневния, заради което намалението няма как да се отрази реално на цените. 

Търговците на природен газ вече претеглят потенциалните рискове за доставките на газ в Европа тази зима, като времето е най-голямата неизвестност за търговци, доставчици и правителства. В началото на ноември търговците започнаха да изтеглят природен газ от рекордно високите запаси в Европа, тъй като времето стана по-студено и нуждите за отопление нараснаха.

Засега осигурените запаси и стабилните притоци на втечнен природен газ дават на Европа увереност, че миналогодишната енергийна криза няма да се повтори. Рано е обаче правителствата и пазарите да се успокояват, тъй като рисковете от по-строги пазари и скок на цените остават, казват анализатори и специалисти.