Разказва "Дойче Веле"

В Германия има недостиг на квалифицирана работна ръка. Много работни места, по-специално в сектора на грижите, остават незаети. Затова страната отвори този сектор за квалифицирани работници от чужбина. Без тях ситуацията би била още по-несигурна. Чуждестранните болногледачи обаче невинаги са посрещнати с отворени обятия навсякъде. Някои от тях се сблъскват с расизъм, маргинализирани са, а началниците им ги обиждат и унижават.

Сая е жена, която активно се бори с расизма. Тя е от Филипините и работи като болногледачка в германски дом за възрастни хора. Това не е истинското ѝ име, тъй като не иска да бъде разпозната. Страхува се да загуби работата си, въпреки че често е обиждана от началника си.

„Нарече ме глупава крава. Мрази ме, винаги ме е потискала”, обясни жената.

Орязаха заплатата на френски депутат заради расизъм

Непредставително проучване показва, че почти 2/3 от анкетираните международни професионалисти в областта на грижите са се сблъсквали с дискриминация или расизъм на работното място.

Неманя Васич работи в Университетската болница в Гьотинген. Той иска да остане в Германия. Започнал е работа в клиниката преди шест месеца и вече е уверен в работата си с пациенти. В повечето случаи е добре приет и от тях.

От четири години Университетската болница в Гьотинген активно набира медицински сестри от цял свят.

Процентът на текучество на служителите имигранти в Гьотинген е много нисък. Повечето се чувстват добре дошли и искат да останат. Сая също е останала на мястото, където живее и е дори в същия дом за възрастни хора, но в друг отдел с пряк ръководител, който оценява нея и работата ѝ.