Това потвърди за NOVA Емил Велинов

Състоянието на патриарх Неофит е стабилно, потвърди за NOVA началникът на отдел „Протокол ” при „Св. Синод” Емил Велинов. В сряда от Българската православна църква съобщиха, че той е приет във Военномедицинската академия заради белодробно заболяване.

Св. Синод към миряните: Молете се за патриарха, приет е в болница

По информация на източници на NOVA Негово Светейшество е във ВМА от поне две седмици. Духовниците призоваха вярващите да се молят за здравето на патриарха.

В 09.15 ч. беше отслужен молебен за здравето на Неофит в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет.

Часове след съобщението на Светия Синод: Какво се знае за състоянието на патриарх Неофит

„Във връзка с множеството журналистически запитвания относно състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ви уведомяваме, че той наистина е хоспитализиран във ВМА с белодробно заболяване. Призоваваме всички православни християни усърдно да се молят за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване и изписване от болничното заведение”, каза старозагорският митрополит Киприан.

„Той не просто е Митрополит на София и български патриарх, той е част от нашето академично семейство. Ние сме негови ученици, така че в това академично семейство ние сме негови приятели, ученици и днес ще се помолим за неговото здраве искрено. Може би е добре в такива моменти да бъдем малко по-обрани и знаем, че не е добро състоянието му”, заяви доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет.