След две гласувания и балотаж не се намери фигура, която да събере необходимите гласове

Третият опит за избор на председател на Столичния общински съвет се оказа неуспешен. И тази седмица след две гласувания и балотаж не се намери фигура, която да събере необходимите 31 гласа.

Изненадващо, от „Продължаваме Промяната – Демократична България” (Спаси София) оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ вече са готови да се водят разговори за мнозинство в местния парламент.

Предстои балотаж между първите двама

15 минути след началото на заседанието на Общинския съвет, групите на ГЕРБ, БСП, ИТН и част от „Възраждане” напуснаха демонстративно залата. С обяснението - нарушаване на процедурни правила и невъзможността да се изкажат.

След това обаче страстите се охладиха и дебатът за председател на местния парламент започна по същество. Изненадващо, Бонев излезе от надпреварата. „Взехме единодушното решение, че няма да има смисъл за трети път да издигаме моята кандидатура”, обясни той.

След първото гласуване на балотаж останаха кандидатите на БСП и „Възраждане”, но мнозинство не се събра. Резултатът от вота показа 40 гласа, от които 25 недействителни. Според ГЕРБ - всички те са на съветниците на ПП-ДБ (Спаси София).

„Те потвърдиха - или ще е Борис Бонев, или никой друг”, коментира Георги Георгиев от ГЕРБ.

„Ние искаме да водим открит и честен разговор. Ако ни поканят за мнозинство, за председател на Общинския съвет и да обсъждаме тези теми е едно. Разговорът за политики е разговор за нищо”, смята Антон Хекимян от ГЕРБ.

Кметът на София Васил Терзиев назначи четирима свои заместници

От БСП видяха прехвърляне на добре подготвена сглобка от национално към общинско ниво и обещаха да бъдат ярка опозиция. „Виждате абсолютно безотговорното поведение на двете най-големи групи в Общинския съвет. ГЕРБ за пореден път не издига кандидат и не участва в гласуването”, каза Иван Таков от БСП.

От „Възраждане” виждат само един изход: „Всичко зависи от един разговор между Кирил Петков и Бойко Борисов”, е мнението на Деян Николов.

Според кмета на София пътищата са два. „Или ние с ГЕРБ, или ние с БСП. Ще продължим разговорите”, обясни Васил Терзиев.

Следващото заседание е на 7 декември.