Искът е подаден на 17 ноември

Върховният съд на Русия забрани международното обществено движение ЛГБТ и го обяви за екстремистко. Заседанието беше при закрити врата. Ответниците по делото не бяха в зала, там присъстваха само представители на правосъдното министерство. Журнастите бяха допуснати в залата само за заснемане на кадри за излъчване, пише „Комерсант”. Решението на Върховния съд на Русия влиза в сила веднага.

Путин призова руските жени да имат „осем или повече“ деца

Искът е подаден на 17 ноември във връзка с „различни признаци и проявления на екстремистка насоченост”, в това число – подбуждане на социална и религиозна разпра. В този ден руският президент Владимир Путин изнесъл реч на Санкт-Петербургския културен форум, в която подчертал, че представители на сексуалните малцинства са също част от обществото. Според него единственият недостатък е, когато „печелят всякакви конкурси”.

Лавров напусна конференцията на ОССЕ, веднага след като свърши изказването му

Първият закон в Русия, който забранява пропагандата на ЛГБТ сред децата, беше приет през 2013 г. Междувременно в страната беше приет закон за забрана на операция по смяна на пола по собствено желание, за промяна както за първични, така и на вторични полови признаци. Изключение има само за деца след заключение на лекарска комисия.

В Русия беше регистриран първият еднополов брак