Случаят е от Германия

Германската полиция е арестувала двама тийнейджъри по подозрение, че са планирали терористична атака в страната, съобщиха източници от службите за сигурност. 

Според германската информационна агенция DPA момчетата, на 15 и 16 години, са обсъждали планове за нападение срещу "неверници" и са посочили синагога и коледен пазар като потенциални цели. Не е ясно веднага колко сериозен е бил предполагаемият заговор.

Експлозия в къща в Германия, има жертва и ранени

Прокурорите съобщиха, че 15-годишният заподозрян е бил задържан в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия след обиск в дома му. Съдът е наредил той да бъде задържан под стража в очакване на евентуално повдигане на обвинение.
16-годишният младеж е бил задържан в източната провинция Бранденбург.

Властите са предприели действия и са задържали тийнейджърите като предпазна мярка, след като 15-годишният е назовал конкретна дата и обществено място за нападението. Обществената телевизия ARD съобщи, че младежът е призовал за "свещена война" срещу Запада и е обявил нападение на 1 декември във видеоклип в платформата за социални медии „Telegram”.

По-рано в сряда вътрешната разузнавателна агенция на Германия заяви, че терористичната заплаха в страната се е увеличила след нападението на „Хамас” в южната част на Израел на 7 октомври.

Германската вътрешна министърка предупреди за повишаване на терористичната опасност

Източник: Дойче Веле