Тодор Тагарев отговори на поставените от опозицията въпроси

Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“. Със 148 гласа „за“, 53 - „против“ и петима „въздържал се“ депутатите гласуваха на второ четене законопроект за ратифициране на Международен договор „Придобиване на бойни машини „Страйкър“, внесен от Министерския съвет. 

Двете четения на законопроекта бяха в рамките на днешното пленарно заседание. Решението бе подкрепено от 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от ПП-ДБ, 34 от ДПС и трима от ИТН. Против бяха 35 от депутатите на "Възраждане", 16 от "БСП за България" и двама от ИТН. С "въздържал се" гласуваха трима от ИТН и двама от "БСП за България". 

Борисов за „Страйкър”-ите: България ще закупи 183 бойни и 15 спомагателни машини

Прогнозната стойност на договора е 1 208 560 357 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г., а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г.

Правителството одобри закупуването на бойни машини "Страйкър"

Преди гласуването министърът на отбраната Тодор Тагарев  коментира поставените от опозицията въпроси. На въпроса защо сега плащаме такава сума, той обясни, че прицината е  защото Законът за бюджета бе приет в средата на годината. "Имаше сериозна опасност ние да  не изпълним Закона за бюджета в частта му в бюджета за отбраната и тази схема за плащане е разработена от нас, предложена от нас, приета от американската страна и тя е най-добрата възможна, имайки предвид плащания по други проекти в следващите години", добави той.

Парламентът разреши да купим американски бойни машини за 2,5 млрд. лева

Той посочи, че тезата за отпадналата необходимост е невярна. Тагарев уточни, че това са машини, които в момента се придобиват от сухопътни войски на САЩ. Той заяви, че при ратифициран договор, Министерство на отбраната, щабът на отбраната и особено Сухопътни войски наистина ще имат празник днес. Това би било едно много добро ваше решение, добави министърът

"Този договор се сключва по американски тертип – плати или умри", каза Николай Дренчев от „Възраждане“ и направи предложение да бъде даден нормалният срок между първо и второ четене. Предложението му не бе прието. 

Източник: Десислава Антова, БТА