"Ако някоя страна се окаже в ситуацията на Аржентина, може би валутният борд няма да бъде спасение", смята той

"Ние предпочитаме държавата да има по-малка намеса в делата, премахване на политиците в голяма част от ежедневието на хората, решението на голяма част от нещата да се търсят по друг начин – чрез пазара, чрез сдружаване". Това заяви Стоян Панчев лидер на българското либертарианско общество, икономист, преподавател в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Според него има малки либертариански държави. „За мен Лихтенщайн е най-близкото до либертарианска държава, която имаме в момента. Моето обяснение защо не го виждаме консистентно в някоя страна по света – обръщаме се към либертарианството само при голяма криза. През останалото време се опитваме да живеем на гърба на пазара”, каза Панчев.

Новият президент на Аржентина – колоритна фигура, обещава „шокова терапия”

Ако някоя страна се окаже в ситуацията на Аржентина, може би валутният борд няма да бъде спасение, смята той. Преди 100 г. е била подобна на Германия, но в Южна Америка. Има всички възможности сега да се върне към това ниво, обясни икономистът.

Той обясни, че има разделение и между либертарианците. Теорията на пренареждането е подмяната на политическия конфликт. Досега разделението беше на база икономика, сега е на база идентичност, каза Панчев.

Преди него политологът Димитър Аврамов директно от аржентинската столица Буенос Айрес обясни случващото се в Аржентина след избора на Хавиер Милей за президент. „За разлика от много други страни тук социалната държава е истинска и наистина работи. Когато ти трябва лекар, отиваш на лекар, независимо дали семейството ти е богато или бедно, детето ти получава образование. Това изисква силна икономика, докато аржентинската икономика е в гръцки вариант. Хавиер Милей не беше избран, защото е много харесван, неговите идеи са радикално либертариански. Той казва: „трябва да закрием Националната банка, да доларизираме икономиката”. Той казва Аржентина да се откаже от монетарния си суверенитет. До него беше министърът на икономиката, на страна със 140% инфлация. Как да му вярваш”, запита политологът Димитър Аврамов.

Тангото – страстният танц, неразделна част от аржентинската култура (ВИДЕО)