Бебетата са две мъжки и едно женско

Три бели лъвчета - рядка разновидност на лъва, са се родили тази седмица в зоопарк във Венецуела, предаде АФП. Това е първата поява в страната на екземпляри от вид, чиято популация наброява около десетина индивида в естествена среда в страната им на произход - Южна Африка. 

Малките са родени между 27 и 28 ноември от двойка бели лъвове, пристигнали във Венецуела през май 2022 г. от зоологическа градина в Чешката република като част от програма за размножаване.

Лъвът, избягал от цирк в Италия, се отдаде на заслужена почивка (ВИДЕО)

"Това са първите бели лъвове, родени във Венецуела. Имаме три лъвчета, две мъжки и едно женско", каза на пресконференция Антони де Бенедиктис, директор на зоологическата градина "Лас Делисиас" в Маракай.


       Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване. 
       
Произхождащ от Трансваалския лъв (Panthera leo Krugeri), белият лъв не е нито албинос, нито вид или подвид. Характерната му особеност - белият цвят, се дължи на рецесивен ген. Бели лъвове са наблюдавани за първи път през 20-те години на миналия век в парка Крюгер в Южна Африка. По данни на Глобалния тръст за защита на тези животни по света има стотици бели лъвове в плен, но в ендемичното им местообитание броят им е по-малко от 13. 

Според организацията белите лъвове не са включени в списъка на застрашените видове, тъй като не са научно класифицирани като различни от Panthera leo - "уязвим" вид според Международния съюз за защита на природата. 

Ливанската полиция спаси две малки лъвчета (ВИДЕО)
       
Трите лъвчета се нуждаят от постоянно внимание. Бебетата трябва да бъдат хранени 24 часа в денонощието с обогатено мляко. "Посветили сме се изцяло на грижите за тях", казва Леонел Овале Молейро, който оглавява екип от трима ветеринарни лекари и седем гледачи, отговарящи за тяхното благоденствие. С раждането на трите бебета белите лъвове във Венецуела стават общо шест. 

Източник: Елена Христова, БТА