Предлага се нарушаването им да бъде обявено за престъпление

Европейският парламент съобщи, че поредният кръг от преговорите със Съвета на ЕС по законопроекта за обявяване нарушаването на санкциите на ЕС за престъпление е завършил без резултат. 

„За дълбоко съжаление, тристранната среща в четвъртък не завърши с успех”, се посочва в съобщение на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Оттам допълват, че според ЕП нарушаването на санкциите трябва да бъде обявено за престъпление в ЕС, като с това отпадне възможността случаите на нарушение да се гледат в съд „по избор”. Евродепутатите отбелязват, че засега в държавите от ЕС действат различни правила за преследване на нарушаването на санкциите.

Те настояват общите правила да бъдат приети възможно най-скоро, защото „всеки изминал ден помага на военните усилия на Путин” в Украйна. Ефективността на санкциите на ЕС е сериозно подкопана от различните национални законодателства и от неравномерното и слабото прилагане на правилата, се посочва още в съобщението. Санкционираните все още могат да пътуват, учат, почиват и живеят в ЕС, а различни дружества могат да развиват бизнес безпрепятствено, добавят от парламентарната комисия. Според евродепутатите „огромни суми пари” все още се движат свободно и се вливат във „военните каси на Кремъл”.