Бразилия се присъединява към блока

Производителите на петрол от ОПЕК+ са се съгласили да намалят добива с близо 2 милиона барела на ден от началото на следващата година. Саудитска Арабия, водещ член на картела, ще преустанови сегашното си доброволно съкращаване на производството, казаха делегати пред „Ройтерс”.

Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+, които добиват над 40% от световния петрол, провеждат виртуална среща в четвъртък, за да обсъдят добива през 2024 г. на фона на опасенията, че пазарът е изправен пред потенциален излишък.

Източници от ОПЕК+ казаха за „Ройтерс”, че последното споразумение ще включва и доброволното орязване на добива в Саудитска Арабия с 1 милион барела на ден, което е в сила от юли тази година. Русия ще намали с 500 000 барела на ден своето производство, а други участници също ще допринесат за общото съкращение.

Спор между страните от ОПЕК+ сваля цената на петрола

Фючърсите на референтния суров петрол Брент се повишиха с 1.2% до над 84 долара за барел след обявяването на новината в петък, но към 18.30 ч. българско време беше отбелязано поевтиняване с близо 3% до 80.5 долара за барел. Същото е положението и при американския лек суров петрол (WTI), който се търгува за 75.8 долара за барел.

„Ройтерс” съобщи още, че още един голям производител на петрол – Бразилия, се присъединява към ОПЕК+. Най-голямата южноамериканска държава ще става член на картела от 1 януари 2024 г.