Строежът на магистралата е разделен на три лота

Направиха първа копка на строежа на магистралата Русе - Велико Търново. Дължината ѝ ще бъде почти 133 километра, а строителството ще започне от средата, в района на Бяла, където често стават тежки катастрофи по сегашното трасе. 

Цеков: В Бюджет 2024 са заложени 1 млрд. лева за строеж на 5 магистрали 

При символичното откриване премиерът Николай Денков изрази надежда, че с изграждането на магистралата, което би трябвало да се случи за 5 г., ще се подобри транспортната свързаност между Северна и Южна България.

„Преди месец и половина се срещнахме с премиерите на Гърция и на Румъния в Евксиновград, за да обсъдим как да развием коридорите от Юг към Север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е в центъра на пристанищата от Егейско море, нагоре към Румъния, Молдова, Украйна. Русе е в средата на тази карта, когато погледнем как да развием пристанищата от Бургас, Варна и да използваме Дунавската магистрала към западните държави. Изведнъж перспективата става много различна”, каза Денков.

Караджов: Андрей Цеков да си подаде оставката

Първата копка беше направена на около 1,5 км от кръговото кръстовище при гр. Бяла, близо до Ценово. Това е т.нар. обход на Бяла, първото трасе е с дължина 8 км. За него са приключили всички отчуждителни продецури, издадени са разрешителни. След това ще бъде изградено трасето от Русе до Бяла. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че се очаква от април 2024 г. да бъде обявена и поръчката за последния трети лот от Бяла до Велико Търново. До тогава би трябвало да приключат отчуждителните процедури и да се обяви поръчката и за последното трасе - от Бяла до Дебелец, където трафикът ще се празпределя към проходите Шипка и Прохода на Републиката.

Над 20 г. русенци и шофьори очакват този пътен проект да започне. Строежът на магистралата е разделен на три лота. Общият срок, през който се очаква да бъде завършено строителството с всички подходи е 5 години. Осигурено е държавно финансиране за част от строителството на магистралата, а останалата част ще се търси и по проект „Транспортна свързаност”.

Спират тирове още от Хасково, за да не задръстват "Дунав мост" при Русе