Монументът се намира пред сградата на КСБ

Паметник на възрожденския ни строител, архитект и скулптор Кольо Фичето бе открит пред сградата на Камарата на строителите в България. Моделът на монумента е дело на скулптора Петко Арнаудов, фигурата е изваяна от младия талантлив каменоделец Иван Симеонов, а колоната - от неговия баща Иво Симеонов.

Инициативата за поставянето на паметника е на председателя на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков и е реализирана изцяло с дарения на членове на КСБ.

Творбата беше открита в присъствието на десетки представители на строителния бранш, ученици и политици.

„Кольо Фичето е прозрял истината, че строителството учи човека на  любов към красивото, че му внушава идеята за дълг и необходимостта от труд като нравствена сила и изисква непрекъснато учене и усъвършенстване“, каза в словото си акад. Ячко Иванов, зам.-председател на строителите ветерани. И напомни посланията на Фичето, които са актуални и днес: „Можете да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ала помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, за да събират”.

На откриването присъстваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор арх. Иван Несторов, представители на ръководството и членове на браншовата организация, ветерани, ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Николай Нанков, депутатите от комисията Александър Ненков, Коста Стоянов, Искра Михайлова и Константина Петрова и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова. Поздравителен адрес изпрати новият градоначалник Васил Терзиев. В него кметът пожела паметникът да бъде символ на почитта към строителния занаят и вдъхновение за бъдещи постижения.

„Чест и гордост е да открием паметник на един от най-големите съзидатели. Преклонение пред професионалзма, морала, скромността и огромното сърце на уста Кольо Фичето. Няма по-подходящо място за негов паметник от сградата на КСБ”, каза инж. Илиян Терзиев.

Според зам.-министър Николай Найденов Кольо Фичето е показал колко е важно строителството за една нация и култура. Председателят на регионалната комисия в НС Николай Нанков отбеляза, че паметникът на една от най-ярките фигури на Възраждането е на най-подходящото място –сградата, която символизира силата на българските строители днес.

Рожденото име на Кольо Фичето е Никола Иванович Фичев. Той е един от основателите на църковната и гражданска архитектура. Създава емблематични за българското възраждане храмове, обществени и жилищни сгради, мостове, водопроводи, канализации и др. След като завършва църквата „Свети Никола” в Търново е признат за главен майстор строител (уста). За изграждането на Беленския мост е награден с най-високото отличие в империята - златен орден „Меджидие”.