С коментар по темата Пламен Донев и Красен Станчев

Икономическите ефекти от инфлацията водят до директен  допълнителен бюджетен приход. Намалените  ДДС ставките водят до по-ниска събираемост, не само заради намалението на самата ставка, но и заради опита за прекласифициране на дейностите, които обикновено биха се облагали с 20% с по-ниска данъчна ставка. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Пламен Донев, счетоводител и преподавател по данъчно облагане в УНСС.

Румен Спецов за търговете на коли на пияни и дрогирани шофьори: Надявам се мярката да има възпиращ ефект

Според него са ясни индикациите, че така наречените предложения бонус-донос и данък „бакшиш” няма да бъдат приети от народното събрание. „Бонус-донос е твърде „оригинална” идея в не добрия смисъл на думата. „Не е проблемът в това, че данъчните органи не знаят къде са проблемите в събираемостта, те са много принципни и са ясни.  Не е нужно да се подава донос, за да се разбере, че това се случва. Въпросът е друг дали ефективно се прилагат контролните механизми”, каза той.

"БОНУС-ДОНОС" И ДАНЪК "БАКШИШ": Правилно или грешно беше отпадането им?

Според Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика контролът е малка част от изпълнението на данъчните задължения.

Депутатите не подкрепиха предложенията за данъчни промени

„Не виждам логични данъчни промени, поради простата причина, че логичните не бяха обсъдени. Примерно това са общинските данъци. Онези, които са глобални , те създават рискове за бъдещето. В тази философия, която в момента господства в публичните финанси , в частност формирането на бюджета, не се отчитат рискове от неизпълнение и външни фактори”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.