Все още има хора, които използват тези две словосъчетания като синоними

Измина много време, откакто хората носеха кесии с жълтици. Сега все още имаме портмонета, но в тях много по-често има пластмасови карти, отколкото хартиени пари или метални монети.

Парите, както всичко друго на света, се развиват и в това няма нищо лошо, стига да сме в крак с промените и нововъведенията. Само така можем да се възползваме максимално от възможностите, които „новите пари” ни дават.

Един от големите плюсове на съвременните банкови услуги е лесният достъп до финансови средства, благодарение на добре развитата мрежа за безкасови разплащания.

С други думи - ползването на дебитни и кредитни карти ни дава свободата да разполагаме с парите си по начин, който беше немислим в България едва преди тридесетина години.

И така, нека припомним основните разлики между дебитна и кредитна карта, защото все още има хора, които ги използват като синоними.

Дебитна карта

Това е пластика, с която достъпвате лесно до собствените си пари в банковата сметка. Това може да са доходите ви от заплата, наеми, преводи от приятели и т.н., но парите са си ваши, не на банката.

С дебитната карта можете да правите разплащания на ПОС терминал, да теглите от банкомат с минимална или никаква такса, както и да плащате в интернет.

Кредитна карта

По името ѝ личи, че става дума за карта, в която има кредит - сума, отпусната от банката, с която разполагате по всяко време и можете да ползвате за каквото искате.

Веднъж като одобрят сумата по кредитната карта спрямо заплатата ви, банката ви дава възможност да разполагате с тези пари в следващите 5 години.

Тази сума е допълнителна, извън приходите по дебитната ви карта и е вид заем - харчите, но после трябва да върнете в срок похарченото.

Какви са останалите особености и предимства на кредитната карта, разказва Митко Павлов в новия епизод на „На „ти“ с парите“ на Nova.bg и Банка ДСК. Гледай видеото тук.