Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата

Започва 50-ият Софийски международен панаир на книгата. Мотото тази година е „Създаваме истории. Създаваме история”. Интернет терминаът „rizz” е дума на годината според Оксфордския речник. Съкращението произлиза от думата „харизма“.

Форумът се провежда в Националния дворец на културата до 10 декември, а участие в изложението ще вземат над 160 издателства, а посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия в прпдължение на една седмица. Това е най-мащабният книжен форум в България. 

Много от авторите на панаира смятат, че книгите остават най-добрия учител за подрастващите и най-големия враг на жаргоните. Но само ако подберем правилното четиво. До каква степен жаргоните са навлезли в ежедневието ни и защо именно такава е думата на годината според Оксфордския речник - разказваме в репортажа.

За основоположник на думата „rizz” e смятан американският влогър Кай Сенат.

Международният панаир на книгата чества своята 50-годишнина

Думата означава способност да заразяваш с харизма.
„Доколкото разбирам, става дума за вечния стремеж на младите хора да спестяват време, понеже това е средата на думата харизма, явно младите просто не искат да кажат „ха“ и „ма“, заяви Георги Блажев.

Подгласник на победителя в класацията на Оксфорд е друг жаргон – суифти.

Според Илияна Дадарова "суифти" и "риз" са примери за това, че интернет има свой начин на изразяване.

„Смятам, че това е богатство, че езикът е една жива материя, която постоянно се обогатява чрез измисляне на нови думи като situationship. Което означава? – двама човека, които не знаят дали са във връзка, дали не са във връзка“, заяви тя.

По думите на Блажев жаргоните могат и да навредят. Дори буквално да ни ограбят езиково.
„Преди време бях на една спортна площадка, имаше двама младежи и преброих колко пъти ще се употреби думата „брат“ за една минута. Преброих 17 или 18 пъти думата „брат“. Тоест, аз, ако им я взема тази дума, те не могат да си разменят две думи“, обясни тя.

За разлика от Оксфорд, според речника „Колинс“ дума на годината е словосъчетанието "изкуствен интелект". На този фон речника „Мириам Уебстър“ извежда на първо място думата „автентичен“. А според „Кеймбридж“ върха окупира думата „халюцинирам“, чийто контекст означава произвеждане на невярно съдържание. 

„Изкуственият интелект, според мен, ще управлява социалните мрежи под някаква форма, той вече го прави“, споделя Дадарова.

„Изкуственият интелект е като мотиката. Той може да е инструмент, който да ти помогне да живееш по-добре, но той може и да е оръжие, с което да убиеш някого“, смята от своя страна Блажев.