Очаква се президентът Еманюел Макрон да посети катедралата

Работниците по парижката катедрала "Нотр Дам" имат една година, считано от 8 декември, за да завършат възстановяването на готическия храм навреме за повторното му отваряне след опустошителния пожар през 2019 г.

Довършват купола на катедралата "Нотр Дам" в Париж (СНИМКИ)

Реставрацията на сградата, включена в списъка на ЮНЕСКО, която обикновено посреща около 12 милиона посетители всяка година, се сблъска с няколко пречки, откакто хората по света с ужас наблюдаваха как нейната кула се срути вследствие на пламъците от избухналия пожар на 15 април 2019 г. Но новият ѝ купол започна да се очертава на фона на хоризонта на френската столица и се очаква да бъде напълно завършен, когато градът ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г.

Работниците се надпреварват да възстановят останалата част навреме, за да може тя отново да отвори врати за посетители на 8 декември 2024 г. Очаква се президентът Еманюел Макрон да посети катедралата на 8 декември.

Последните етапи ще включват почистване на интериора - площ от около 42 хил. кв. м и инсталиране на нови мебели през есента.

Източник: БГНЕС