Съвети как да я използвате разумно

Като финансов инструмент, кредитните карти често се възприемат погрешно и се използват недостатъчно. Много от нас смятат, че те са просто начин за извършване на покупки. Отговорните потребители могат да спечелят значително от кредитните карти, при условие че знаят как да се възползват от всички оферти и предимства. 

Какви са разликите между Visa и Mastercard

Какво представляват кредитните карти и как работят

Кредитната карта ви позволява да заемете пари от банка или компания за кредитни карти, за да правите покупки. В замяна на това ще трябва да платите лихва върху парите, които сте взели назаем след изтичането на определен период, както и такса за обработка или други такси.

Предимства на кредитните карти 

● Изграждане на кредитен рейтинг

Едно от основните предимства от притежаването на кредитна карта е възможността да подобрите кредитния си рейтинг. Той представлява число, което показва вашата кредитоспособност и се използва от кредиторите, за да определят дали да одобрят, или не кредитите, за които кандидатствате. Компаниите за кредитни карти докладват за вашата кредитна активност на кредитните бюра, които използват тази информация, за да изчислят кредитния ви рейтинг.

Ако имаш кеш, харчиш повече: Защо картите са по-добрият вариант?

Например, да предположим, че наскоро сте завършили университет. Решавате да кандидатствате за кредитна карта и да я използвате всеки месец за малки покупки, например - книги и канцеларски материали. Извършвате навременни плащания, поддържате баланса си на ниско ниво и не кандидатствате за повече кредитни карти. Всичко това допринася за изграждането на висок кредитен рейтинг. След около година може да кандидатствате за кредитна карта с по-висок лимит. 

● Печелете награди от разходите си

Компаниите за кредитни карти предлагат различни програми за награди, които ви позволяват да печелите предимства, точки или връщане на пари за използване на вашата кредитна карта.

Защита от измами

Лесно е да изгубите кредитната си карта или да ви я откраднат. Ето защо повечето кредитни карти разполагат с мерки за защита на потребителите. За да сте в безопасност, е важно и вие да следите редовно сметката си за кредитната карта и да докладвате незабавно за всяка подозрителна дейност. Ако картата ви е изгубена или открадната, можете да се обадите в банката, за да я блокирате или да съобщите за загубата ѝ и да я замените бързо.

Какво се случва в банките, докато плащаме с карта на ПОС терминал?

● Спокойствие при покупка с кредитна карта

Много банки и компании за кредитни карти предлагат защита при покупка и застраховка на своите карти. Защитата на покупките може да ви възстанови разходите в определени случаи - например, разходите за повредени или откраднати продукти, закупени с вашата карта. Освен защита при покупка, картите предлагат и застраховка срещу злополука и застраховка на кредита. 

Разширяване на гаранционното покритие

Някои предимства на кредитните карти може да не изглеждат толкова големи, докато не настъпи моментът, в който се нуждаете най-много от тях. Едно от тези скрити предимства е удължената гаранция, която може да ви избави от стреса, свързан с неочаквани ремонти, например.

Представете си, че вашият чисто нов лаптоп се повреди в рамките на няколко седмици след покупката. С удължената гаранция можете лесно да избегнете скъпите разходи за ремонт или подмяна. 

Плащането с ПОС терминал - предимство за потребителя и бизнеса

● Ценни ползи при пътуване

Кредитните карти са чудесен инструмент за често пътуващите. С тези карти можете да печелите точки за всяка похарчена стотинка, които могат да бъдат заменени за безплатни полети, престой в хотел и други разходи, свързани с пътуване.

● Навременна помощ

Кредитната ви карта може да послужи като полезен инструмент, когато тя е най-необходима. Представете си, че пътувате в чужбина и портфейлът ви е откраднат, а вие оставате без пари в брой или платежни карти.

За щастие, имате възможност да се обадите на линията за обслужване на клиенти на банката, издала картата. Така може да ви бъде предоставена временна кредитна линия или да получите нова карта.

● По-ефективно управление на бюджета

Когато използвате кредитната си карта за всекидневни разходи, можете да получите по-добра представа за бюджета си и за това как да го управлявате ефективно. За да използвате кредитната си карта като инструмент за бюджетиране, е важно да следите разходите си и да определите лимит, който да съответства на бюджета ви.

● Подобряване на паричния поток

Независимо дали сте собственик на малък бизнес, или имате някакъв редовен доход, кредитните карти могат да подобрят паричния ви поток по много начини. Например, можете да използвате кредитната си карта, за да правите покупки или да плащате сметки, когато парите са недостатъчни, а след това да изплатите баланса, когато паричните ви потоци се подобрят.

● Наслаждавате се на удобство и гъвкавост

Кредитните карти предлагат максимално удобство и гъвкавост, като ви позволяват да правите покупки по всяко време и навсякъде, без да се налага да носите пари в брой. Те могат да бъдат спасение в случай на спешни разходи, когато балансът по сметката ви е нисък или плащането в брой просто не е възможно.

Как да използвате разумно кредитната си карта

Кредитните карти предлагат много предимства, които не се ограничават само до извършване на покупки. Същевременно обаче е важно да се има предвид, че те са свързани и с рискове, като например високи лихвени проценти, скрити такси и възможност за натрупване на дългове. Избегнете основните грешки: закъснели или пропуснати плащания, използване на твърде голяма част от наличния ви кредит или наличие на твърде много кредитни карти.

Ползвателите на кредитни карти трябва да имат добри финансови навици - да плащат навреме и изцяло задълженията си, да избягват ненужните покупки и да използват картите като инструмент за постигане на финансовите си цели. 

Източник: Forbes