Планира се тя да бъде затворена най-късно до 2036 г.

Полша произвежда повечето от електроенергията си от въглища, а „Белхатов” е най-голямата електроцентрала на лигнитни въглища в цяла Европа. Въпреки това тя трябва да бъде постепенно изведена от експлоатация до 2036 г. Активистите за опазване на околната среда са доволни от това, тъй като тя е и сериозен замърсител на въздуха. Но може ли Полша да се справи без въглищна енергия? И как изглежда бъдещето на региона, когато големият работодател затвори врати?

През 70-те години на миналия век много от 50-те хиляди жители на град Белхатов се пренасят там, за да работят в електроцентралата и мината за лигнитни въглища. В наши дни и двете са собственост на полската енергийна група PGE. „Електроцентралата е най-големият емитер на парникови газове в целия Европейски съюз. Изпомпва над 30 милиона тона въглероден диоксид. Тя е символ на традиционната зависимост на Полша от въглищата”, коментира Марек Йозефиак от „Грийнпийс”.

Как германските танкове „Гепард” помагат на Украйна (ВИДЕО)

30 милиона тона вреден въглероден диоксид всяка година - това прави Белхатов по-голям производител на парникови газове от цяла Ирландия или Словакия - ситуация, на която „Грийнпийс” иска да сложи край. От десетилетия тя призовава за закриване на електроцентралите, които работят с въглища.

Най-голямата централа на кафяви въглища в Европа задоволява около една пета от полските енергийни нужди. Операторът PGE твърди, че тя ще бъде затворена поетапно в рамките на постепенното спиране на въглищата между 2030 и 2036 г. Скоро след това се планира и закриване на открития въгледобив там. Досега Полша не се е придържала към политиките на ЕС в областта на климата. Изключенията ѝ позволиха да продължи да субсидира своите въглищни централи.
 
Въпреки рисковете за здравето, мнозинството от жителите на Белхатов остават против затварянето на централата.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.