Очакват се засилени проверки на шофьорите

По-малко от 48 часа до празника на студентите от полицията предупредиха - няма да допуснат нарушения на обществения ред. Органите на реда ще следят и за това шофьорите да не се качат зад волана след употреба на алкохол и наркотици. 

Банско вече диша и живее с духа на 8 декември, защото само след 2 дни тук предстои да се напълни със студенти. Това очакват механи, ресторанти хотели и заведения. Както и органите на реда, които говориха повече за това как ще опитат да осигурят сигурен, безопасен и спокоен 8 декември за всички празнуващи. 

В Банско, в заведенията, които работят с куверти, места няма. В курорта очакват рекордна посещаемост след 48 часа.
"За 8 декември сме пълни и препълни! Мога да кажа доста пълни, но все пак може да се намери някакво местенце за някой закъснял, някой закъсал може да се пробва при нас след 12 часа, имаме организирана шоу програма", каза Цветомил Асенов, помощник-управител на заведение. 
В навечерието на студентския празник: 58 нарушения в заведенията в София

"Предлагаме салати, бански специалитети, европейска кухня, италианска също, за всеки по нещо има, голям купон, и тука ще има музики и така, салатки, паста, пици, риби за всеки вкус по нещо. Който квото желае. Кротки са, пийват си, по масите се качват, всичко нормално", посочи Георги Пеев, сервитьор. 

"Според мен ще има много и ще има много гладни туристи и студенти. И ги чакаме с нетърпение да дойдат и да ги нахраним при нас, идват, хапват и веселят", съобщи Мюмюл Кямил. 

Но немалко са и заведенията, които ще работят на свободна консумация. Там и в последния момент е възможно да се намерят места. За хотелите обаче това е трудно. Защото навсякъде е пълно.

"Пълни сме да, тази година се пада в петък и ще бъде малко по-дълъг, очертава се целия уикенд да бъде със студенти и като цяло са винаги големи компании, те се движат на курсове, на групи и са по-големи компании специално за 8 декември, винаги са големи компании", обясни Надежда Атанасова, управител на хотел.

От Полицията обявиха, че около студентския празник предстоят специализирани операции. "Целта е да не се допускат нарушения на обществения ред, престъпления, и студентите да преживеят един прекрасен празник".

Предупредиха и да се внимава много с пътуването в зимни условия. "Ако властите апелират да не се предприемат пътувания, нека да не е с цената задължително на празнуването на празника. Празникът може да бъде отпразнуван и ден, два, три по-късно, може дори другата събота и неделя". 

Автомобилите на студентите трябва да са добре подготвени за пътуване. А от полицията подсказаха допълнителна причина да се снабдят с аптечка.
"На сутринта след празненството и за да премине тяхното главоболие и да премине тяхното главоболие може предварително да си заредят тази аптечка и да я ползват. Който е бил студент знае, че тази еуфория е временна и трябва да пазим и себе си и другите. На тези, които предстои за първи път да го преживеят, нека си оставят и спомени". 

"Винаги се надяваме да са кротки, да се забавляват, но да няма поражения. Всичко да бъде наред", каза Надежда Атанасова, управител на хотел.

Вече са проведени срещи между полицията и частните охранителни фирми, на които са били обсъдени начините за бързо взаимодействие в случай на инцидент.