Кисинджър беше човек и на принципа, и човек на силата

„Струва ми се, че отказът на Володимир Зеленски да се включи с видеообръщение към американските сенатори е направен в последния момент и е резултат от вътрешни събития. Голяма дискретност цари относно този отказ. Украинският президент не е срамежлив за публични участия, той ги търси. Това беше участие в заседание на комисията, която трябва да реши пакета за военна помощ за Украйна, Израел, Тайван, за границата на САЩ с Мексико. Няма да се учудя, ако има несъгласие как да се обоснове необходимостта от отпускане на средствата, защото Зеленски трябва да разкаже как ще се използват тези пари. Допускам, че обстановката в Киев е повлияла на това негово решение”. Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова след като вчера украинският президент Володимир Зеленски отказа да се включи във видеообръщение към американските сенатори.  

По думите й Украйна получи политическа подкрепа в ООН, където само 35 държави се въздържаха. Подкрепата за Украйна не е оттегляна, но ще бъде все по-сложно за финансовата част.

Украйна променя военната тактика, преминава към отбрана в някои райони

Относно войната в Ивицата Газа, Поптодорова заяви: „Не си спомням по-дисциплинираща позиция от страна на Вашингтон по отношение на Израел. До тази драма в Ивицата Газа Америка винаги е била безусловно на страната на Израел. Целта на тези много чести пътувания на високо ниво е да се повлияе върху Нетаняху да се запазят животите на хората. Няма публична декларация от Вашингтон, без да се изтъкне опазването на живота на цивилните. Никога досега Израел не е влизал в такава тежка разпра със световната организация, което не им печели поддръжка”.

Украйна получи нов транш от ЕС от 1,5 милиарда евро

Според нея вече е премината границата на съобразяване от страна на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и неговия кръг. Нетаняху влезе в тотален сблъсък с ООН, което не се е случвало. В Ивицата Газа разчитат на помощ основно от ООН, обясни българският дипломат. „Настъпва обособяване на Израел в политическа самотност”, каза тя. „Нетаняху успя да смрази отношенията си и с Турция, заявявайки, че ще преследва „Хамас” навсякъде по света, което означава навлизане и в други държави. На това реагира и Ердоган”, разясни Поптодорова.

За американския дипломат Хенри Кисинджър, който почина наскоро, тя каза, че той е изобретил метода „дипломация на совалката”. Той остави много сериозно наследство, той винаги е бил човекът на реалната политика. Кисинджър беше човек и на принципа, и на силата, допълни Поптодорова.

САЩ и Китай: Приоритет е спирането на огъня в Ивицата Газа