"Аз си върша работата", коментира Христо Хинков казуса с уволнението на директора на „Пирогов”

Бих подал оставка тогава, когато ми я поиска премиерът, който ме е назначил и тя бъде гласувана от парламента, който ме е излъчил като част от правителството. Не виждам основание да подавам оставка. Аз си върша работата. Това, което трябва да направя, съм го направил. Няма как да се смята, че съм укорим за нещо, което всеки на моето място би направил”. Това заяви здравният министър Христо Хинков, коментирайки призивите за оставката му след освобождаването на директора на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

Той обясни и какви са откритите нарушения в най-големия спешен център у нас. "Те са сериозни. Има най-малко три различни казуса за обществени поръчки за около милион, които изобщо не са проведени. Всъщност, това не са поръчки, а плащания за тези суми, които са без обществена поръчка. Някои са без пряко възлагане. Това е тежко нарушение на Закона за обществените поръчки. Всеки ръководител знае, че това е едно от най-сериозните нарушения в неговата работа", категоричен е Хинков. 

МЗ: „Пирогов” е на загуба. Болницата: Трябваше да ни уведомите за смените (ОБЗОР)

Здравният министър коментира и казуса с дълга на "Пирогов", който според МЗ е за над 31 млн. лв. Директорът на спешния център Валентин Димитров подчерта, че тези задължения са натрупани в период от 10 години и той няма как да е отговорен за натрупан дълг по времето, когато не е бил начело на лечебното заведение. 

"Имаме дълг, който трябва да се изплаща след две години. Всеки месец главницата е в размер на 250 хил. лв. Аз не коментирам решенията на директора за консолидирането на предишни заеми. Само казвам, че състоянието на "Пирогов" не е цветущо и не е на печалба", посочи министърът. 

Повече по темата гледайте във видеото.