Хората вече започнаха с коледния пазар

18 дни преди Коледа българите тръгнаха на лов за елхи. И тази година дилемата пред тях беше дали да заложат на естествените, или на изкуствените дръвчета. На какви цени се продават и какво представлява благотворителната кампания на земеделското министерство?

За някои ловът на елхи започна с фалстарт, а за други проблем се оказа размерът на дръвчето. Трети първо слушаха, после умуваха. Общото между всички тях е, че заложиха на естествените елхи. „Защото естествената елха носи живот, защото тя ухае, защото това е Коледа“, обяснява Светлана, която екипът ни срещна на пазара за елхи.

За да е по-свежо и по-живо на повече хора, шестте горски предприятия се включиха в благотворителна кампания на земеделското ведомство. „Добити са 29 хиляди дръвчета, като за всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки“, увери зам.-министърът на земеделието Георги Тошев. Цената на метър височина на елхата започва от около 10 лв., обясни директорът на Южно централно държавно предприятие Здравко Бакалов. Това удовлетвори купувачите.

„Купи елхички с кауза: Прави добро без пауза!”: МЗХ стартира шестото издание на благотворителната кампания

Успоредно с продажбата на елхи, продължава борбата с бракониерите. Законният добив се обозначава с бяла или жълта пластина под формата на свинска опашка.

Не всички купувачи обаче избраха естествените елхи. Повечето от тях имаха основателна причина. „Имаме огромен котарак вкъщи, който имам чувството, че ще счупи елхата на втория ден“, подели Филипа. Решение за хората в нейното положение предложиха търговците на изкуствени дръвчета. „Най-малките ни елхи са 20 лева. Те започват от 80 сантиметра, но имаме и елхи, които стигат до над 500. Най-естествено изглеждащите от нашата колекция са от 3D серията. При добро съхранение може да си изкарате с една и съща 10-15 години”, каза Георги Земярски, който е търговец на изкуствени елхи.