Съветите им са никой да не подценява планината, защото това винаги може да донесе неприятности

С 530 доброволни спасители, сред които само 47 щатни, Планинската спасителна служба в настъпващия зимен сезон.

"Всички отряди са в пълна готовност за това, което предстои, ски-центровете също, навсякъде имаме готовност с всичко необходимо, хората са обучени, подготвени, екипирани, така че очакваме сериозния сняг и откриването на зимния сезон", подчерта Емил Нешев, ПСС.

Съветите на планинските спасители са никой да не подценява планината, защото това винаги може да донесе неприятности.

Планинска спасителна служба: Условията за туризъм в планините не са добри

"Особено в зимната планина, топли дрехи, няколко ката дрехи да имат, заредени батерии, задължително. Ако може и пауър банки да си носят с тях, и най-вече да не ходят сами – другарската помощ е най-важна, винаги когато паднеш другият човек може да подаде сигнал, може да ти окаже помощ. И моят съвет е да се проверяви лавинната обстановка, да не им е последното спускане. По-мъжки е да се върнеш, отколкото после да те носят доста хора", заяви Радослав Наков, доброволец в ПСС Кюстендил.

Според статистиката акциите във високата планина растат за последната година са с 4 повече спрямо предходната. Най-натоварени са спасителите от Банско.
"Изключително им е тежко на колегите от Банско, затова изказвам към всички от района, както отряда в Банско, така и отрядите в близост до Банско – Добринище и Разлог, а също така и Сандански. Много често акциите преминават в такъв тип акции във взаимопомощ от съседни отряди, защото наистина е много напрегнато там по отношение на проведени акции", отбеляза Нешев.

ВНИМАНИЕ! ЛАВИНА!: Кои са най-неприятните изненади за туристите в планините

В същото време продължава да бъде сериозен проблемът с работодателите, които отказват да освободят от работа доброволците към ПСС.

"И целта е също така всеки един работодател да осъзнае и да бъде горд с това, че в неговото предприятие, фабрика, завод, цех и т.н. има човек – доброволец, който безплатно е готов по всяко време на денонощието да окаже помощ на пострадали в планината", каза инж. Веселин Ганчев, председател на ПСС.

"Стараем се да държим форма постоянно, защото не се знае кога ще звънне телефона, все пак за всички нас доброволци това си е една тръпка, която всеки тръгва веднага без да се замисля, дори да не се чувства добре, тръгва по най-бързия начин", заяви Наков.
От Спасителната служба за пореден път призоваха за промяна в закона, която да регламентира дейността по планинско спасяване и доброволците да нямат проблеми с работодателите си. 

Опасност от затъване и пропадане: Времето в планините не е подходящо за туризъм