Поевтиняване може да има до 10 дни, ако тенденциите се запазят, заяви Ангел Димитров

Драстичен спад в цената на суровия петрол на международните пазари. За последните 2 месеца средната цена на нефта е паднала с близо 20 долара.

В същото време на колонките у нас за същия период отчитаме средно с 15 стотинки по-евтини цени на бензина и дизела.

„Тенденцията в цените на горивата е за спад на долу. Цените на петрола на международните пазари спаднаха под 80 долара за барел”, заяви Ангел Димитров, собственик на бензиностанция.

Той припомни, че в началото на октомври цените гонеха 3 лева, а сега се виждат цени на бензина под 2,70 лева.

За пръв път от 6 месеца: Газът в Европа поскъпва над 50 евро за мегаватчас

„Ако се запази тренда – под 78 долара за петрола на международните пазари, мога да твърдя, че до десетина дни цените на бензина може да паднат и под 2,60 лева”, каза Димитров.

За да спести от гориво, преди две години Даниела си е купила малка и икономична кола. "За да си напълня резервоара отиват към 110 лева, което ми стига за месеца, защото колата ми е икономична. Но за по-големите коли е много-скъпо", обясни тя.

Според Даниела колата ѝ в градски условия харчи значително по-малко от повечето. Това обаче не я спасява от ежемесечното търсене на бензиностанцията с най-ниска цена.
"Въпреки че е икономична колата, аз съм се интересувала и съм искала да ме насочат, защото разликата може да е няколко стотинки, но искам да ползвам по-евтиния вариант", категорична е жената.

За последните 2 месеца средната цена на суровия петрол - ключов компонент в изработката на бензин и дизел, е паднала с близо 20 долара на барел. За същият период цената на колонката е спаднала с 15 стотинки. Според експерти, до празниците цените ще паднат още

"За празниците ще виждаме цени в диапазона на 2.40 до 2.60 макс на колонката за светли горива", обясни Димитър Хаджидимитров.

Спад на цената на петрола след намеса на Саудитска Арабия

По думите му при рязък спад в цената на суровия петрол отнема време това да се отрази на колонката, защото първо трябва да се изчерпят количествата, купени по-скъпо.
Според енергийния експерт Мартин Владимиров цената, на която рафинерията в Бургас продава горива на бензиностанциите, е завишена, имайки предвид по-ниските цени на руския петрол, който България все още има право да използва.

"Цената на суровия петрол е ниска, но крайните цени не са, все едно компанията е използвала нормален петрол на средна европейска цена", обобщи той.

Към момента руския петрол е със средно 12 долара по-евтин от европейския.
Каквато и да е сметката обаче, тя винаги се плаща от потребителя, смята Даниела.

Репортери: Биляна Борисова, Георги Карамфилов

Повече гледайте във видеото.