Наличността на вода в Газа се оценява на един или два литра прясна вода на ден

Здравната система в Газа е на колене и не може да си позволи да загуби нито една линейка или болнично легло, предупреди Световната здравна организация (СЗО) и призова за незабавно прекратяване на огъня, предаде АФП.

„Страхуваме се да се върнем у дома”: Над 200 000 жители на Израел са евакуирани заради войната

"Ситуацията става все по-ужасна с всеки изминал ден. Буквално отвъд въображението", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер в Женева. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) каза, че само 14 от 36-те болници в Ивицата Газа все още функционират.

"Намерихме се на етап, където деца и хора, се молят прес сълзи за вода, дори най-обикновените консумативи, най-основните консумативи, вече не са достъпни", каза Линдмайер.

ООН: Изселването на палестинци от Газа в страни от региона би било катастрофално

“Понастоящем наличността на вода в Газа се оценява на един или два литра прясна вода на ден, за всякакви нужди, не само за пиене. Жителите започнаха да режат телефонни стълбове, за да си набавят малко дърва за отопление или може би за готвене, ако успеят да намерят достатъчно ", добави той.

"Цивилизацията е на ръба на колапса", предупреди Линдмайер.

Според него един конвой е трябвало да достави медицински материали в арабската болница "Ал-Ахли" в град Газа и да евакуира дванадесет пациенти на юг. "Тази сутрин бяхме информирани, че тази мисия трябва да бъде преустановена поради ситуацията със сигурността", добави говорителят.

„Здравните работници в Ивицата Газа не разполагат с достатъчно вода и храна, за да продължат работата си, заяви той. "Пациентите кървят на земята, а травматологичните отделения приличат на бойни полета. Тази жестокост трябва да спре. Имаме нужда от прекратяване на огъня и то веднага", каза още той.

Голяма част от Ивицата Газа се е превърнала в поле от руини. По данни на ООН 80 % от населението е разселено, страда от недостиг на вода, гориво, храна и лекарства, както и от риск от заразни болести.

Източник: БГНЕС