„Не разбрахме какво е, но го снимахме”, „Позлатен security check”, бяха сред коментарите за арката в социалните мрежи

Най-новата пешеходна дестинация на София - площадът пред храм-паметника „Александър Невски”, изненада столичани и гости на града със златиста конструкция - арка с надпис „Светлината в нас”. 

Придобивката предизвика най-различни коментари в социалните мрежи. Докато някои все още умуват какво точно е бляскавото съоръжение, други проявиха творчество. Междувременно обаче общината обяви, че ще премахне арката. 

Снимка: БГНЕС

От Столичната община обясниха, че дизайнът на арката е дело на екип от градски артисти. Първоначалният замисъл бил тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм.

За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента, обясняват от СО. ​Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация, допълват от общината. 


През януари ще бъде организирана отворена експертна дискусия, в която да бъде анализиран опитът и обратната връзка и да се направят правила за дългосрочното ползване и развитие на площада.