Планът по приходите няма да се изпълни още тази година, посочи той

Притеснително е, че не се води разговор как са ускорим икономическия растеж, а се стига до въпроса дали е добре да харчим толкова много пари, които нямаме и дали е по-добре да се придържаме към по-консервативна фискална политика и да харчим в разумни граници. Тук има две заблуди, едната е, че ако продължаваме с 3% дефицит и расте БВП, съотношението на дълга към БВП ще си остане същото, като новата нула е -3. Това не е вярно. За да остане съотношението дълг към БВП 20% трябва БВП да расте с 15% годишно, ако дефицитът е 3%. При политика -3% и ръст от 3% дългът ще се увеличи от 21% на 28% към БВП към 2026 г., а в абсолютен размер ще се увеличи с близо 30 млрд. лв., и лихвите ще се увеличат близо 4 пъти. Втората заблуда е, че парите се влагат в растеж. Това каза Васил Велев, председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Христина Христова: Настоящият бюджет няма друг вариант

В годините, в които имахме най-голям растеж, имахме бюджет с излишъци, имахме публични инвестиции към БВП много по-големи от тези, които сега се залагат, имаше и ръст на БВП от 6-7% и ръст на заплатите от 15-20% , без да правим такива дефицити, каза той.

Взимаме огромни дългове, правим дефицит от над 6 млрд. лв. и казваме, че го влагаме в публични инвестиции, а те са 10 млрд. лв., обясни експертът. Но голяма част от парите са по еврофондове и 10 млрд. лв. са 5% към БВП, допълни той, като посочи, че преди сме имали над 5% без да взимаме дълг.

Окончателно: Без данък "бакшиш" от догодина

Няма буфери, а приходите са планирани много напрегнато, заложен е силно оптимистичен ръст на БВП, а  икономиката се забавя, каза експертът.

Планът по приходите няма да се изпълни още тази година, посочи той.

Рискът да се отдалечим от еврозоната е тъй като при нас инфлацията е по-голяма от тази, която трябва да бъде, съгласно критериите, каза Велев и посочи, че по вторият показател, бюджетния дефицит, не се изпълнят условията, а това ще е решаващо. Василев обясни, че не са подкрепили бюджета, тъй като той ще пречка по пътя на страната ни към еврозоната.

Василев: България очаква от ЕК второ плащане по ПВУ до февруари

Велев коментира и данъка „донос-бонус“, като посочи, че се отварят широко вратите за саморазправи. Той е на мнение, че ДДС-то трябва да бъде еднакво за всички.

Най-добре за България е „Лукойл“ да работи в оптимален режим, да продава на добри цени качествени горива, да печели добре и да плаща данъците в страната, смята Велев.

Повече от разговора гледайте във видеото.