Предложението отпадна в комисия, но окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала

ПП-ДБ направиха предложение да се вдигне ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш до стандартните 20%. Допуска се изключение само за туроператорите до средата на 2024 година, но, ако те вече са продали туристически пакети. Тези предложения бяха направени при обсъждането на данъчните закони за догодина на второ четене в бюджетната комисия. 

Окончателно: Без данък "бакшиш" от догодина

Беше предложено намалената ставка за ДДС да отпадне и за фитнесите. Предложението на ПП-ДБ отпдна в комисия, но окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала. 

Данъчни закони: Предстои решаваща седмица за предложенията на Асен Василев

Отхвърлено беше и предложението на Сдружението на общините данъчната основа на имотите да се променя на всеки две години, с което реално върви и вдигане на данък сгради и такса смет.

"Челюсти": Трябва ли да остане 9% ДДС за ресторантьорите

Ще има консенсус за увеличаване на данъка на мултинационалните компании с 15%.

Предложението ресторантьорите, хотелиерите и фитнесите да се върнат на стандартната ставка за ДДС идва след като вчера окончателно бяха отхвърлени предложените от финансовото министерство мерки за изсветляване на ресторантьорския сектор.

„Истината е, че COVID вече няма, а според „Възраждане” никога не е имало”, уточни народният представител от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

От ГЕРБ поискаха обяснение защо за туроператорите може по-ниската ставка да важи още 6 месеца

„Не разбирам как за един сектор поддържате дифиренцирана ставка за други не?, попита народният представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов.

Браншът се обяви против

„Туризмът не се е възстановил на нивата от 2019 година.”, каза Димитрина Горанова от Асоциацията на туроператорите.

"През 2021 година бяхме 8 месеца затворени", уточни Ричард Алибегов, председателят на Асоциацията на заведенията.

“Имате ли проблеми с броя на клиенти, както и с оборотите. Имате ли проблемите, които имахте по време на COVID”, попита Венко Сабрутев.

Представителите на чуждия бизнес у нас, които се очаква да плащат 15% данък предупредиха депутатите, че така страната ни ще загуби конкурентни предимства. От финансовото министерство, обаче поясниха, че допълнителният 5% данък, така или иначе ще бъде платен от компанията майка. Въпросът е къде ще отидат парите.

„В градовете, където имаме гръцки инвеститори, тези предприятия държат икономиката на целия град”, добави Минко Герджиков.

„Когато лобирате пред нас да остане това, ви моля да лобирате и пред вашите политици да го правят. Защото този данък от 15% е първа стъпка към уеднаквявянето на данъчната политика в ЕС. Ето това искат нашите партньори”, каза Йордан Цонев. Тепърва предстои гласуване на текстовете.