Саудитска Арабия се съгласи да удължи доброволното съкращаване

Руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман призоваха всички страни от ОПЕК+ да се присъединят към споразумението на групата за намаляване на добива, заявявайки, че това ще служи на интересите на световната икономика, предаде Ройтерс. Призивът беше направен в съвместно изявление.

В него се казва още, че Русия и Саудитска Арабия са се съгласили, че е важно да се засили петролното и газово сътрудничество, включително при доставките на оборудване.

След срещата на ОПЕК+ миналата седмица Саудитска Арабия се съгласи да удължи доброволното съкращаване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден и през първото тримесечие на 2024 г., докато Русия заяви, че ще продължи да ограничава износа на петрол с 300 хил. барела на ден и с още 200 хил. барела дневно в периода през януари-март. Общите ограничения от страна на осем производителя възлизат на 2,2 милиона барела на ден, се посочваше в изявление на ОПЕК след срещата миналата седмица. Но не всички членове на ОПЕК+ се съгласиха да удължат или задълбочат доброволните съкращения на петрола и последното изявление на Путин и Мохамед бин Салман изглежда е насочено към тези страни, отбелязва Ройтерс.

Добивът на ОПЕК+ от около 43 млн. барела на ден вече отразява съкращения от около 5 млн. барела дневно, насочени към поддържане на цените и стабилизиране на пазара.