Конфликтът между Израел и Палестина достигна тревожен етап, каза Махмуд Абас

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви в петък в интервю за Ройтерс, че е необходимо да се проведе международна мирна конференция, за да бъде сложен край на войната в ивицата Газа и за да бъде изработено трайно политическо решение, което да доведе до създаването на палестинска държава.

„Страхуваме се да се върнем у дома”: Над 200 000 жители на Израел са евакуирани заради войната

Той констатира, че конфликтът между Израел и палестинците е достигнал тревожен стадий, който изисква провеждането на международни конференции и даването на гаранции от световните сили. Абас подчерта, че остава верен на дългогодишната си позиция, че решение на конфликта може да бъде намерено чрез преговори, а не по пътя на въоръжената конфронтация.

Каква е цената на конфликта между Израел и "Хамас"

"Аз съм за мирна съпротива. Аз съм за преговори, основани на международна мирна конференция и под международна егида, които ще доведат до решение, което ще бъде защитено от световните сили, за да бъде създадена суверенна палестинска държава в ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим", заяви той.

ООН: Изселването на палестинци от Газа в страни от региона би било катастрофално

Палестинският лидер каза още, че въз основа на обвързващо международно споразумение би възродил отслабената Палестинска автономия, би извършил дългоочаквани реформи и би произвел президентски и парламентарни избори, чието произвеждане бе преустановено, след като "Хамас" отбеляза изборна победа през 2006 година и изтласка Палестинската автономия от ивицата Газа.

 

Източник: Пламен Йотински, БТА