Как да разпознаем този тип хора

Книгата „Азбука на нарцисита” обяснява на разбираем език какво представлява нарцисиста, как да го разпознаем и каква роля играе емпатът в живота му. 

„Не можем да кажем, че има червени лампи, по които да се ориентираме, че един човек е нарцисист. Но има неща, които можем да наблюдаваме и това е точно тази грандиозност, която има нарцисиста. Той описва и прави някакви огромни планове за бъдещето”, разказва Кристина Вутева, треньор по личностно развитие.

Няколко вида шефове и как да се справим с тях

Нарцисистът бързо се слива с другия човек. „Става така, че двамата са един за друг и ще градят невероятен бизнес или семейство. Много бързо стават нещата, така че другият не може да се осъзнае. Хубаво е да попитаме за детството на този човек. Нарцисистът обикновено е имал тежко детство”,  обяснява още Кристина Вутева.  

Той ще изтъкне нещо от детството си, с което да провокира съжаление. „Нещо, някой не е постъпил добре с него. Той  захваща другия, на базата на вината. На другия да му стане жал, за да може да започне да се грижи за него по някакъв начин”, коментира още треньорката по личностно развитие.

Емпатът има нужда от нарцисист. Той има нужда да помага, да се чувства полезен, да спасява. „И влиза в тази схема с нарцисиста и в това голямо нещо, което те заедно ще градят.Изведнъж обаче тези планове не се случват и изведнъж емпатът е виновен за това. И той продължава да се старае, да напъва и да опитва различни начини”, обясни още Кристина Вутева.