Процедурата по отпускане на кредит не е сложна, стига да се спазва последователност от стъпки

Да имаш свой дом, да отгледаш децата си, да оставиш нещо след себе си - това е традиционната българска мечта. Имаме дори поговорка “Моят дом е моята крепост”.

Как обаче на практика можем да сбъднем мечтата си за собствена “крепост”? Достъпен начин е с ипотечен кредит, както става ясно от новия епизод на поредицата „На „ти“ с парите“ на Nova.bg и Банка ДСК.

Процедурата по отпускане на кредит не е сложна, стига да спазвате последователността от стъпки, за които разказва водещият Митко Павлов.

Първата стъпка е посещение в банков клон или https://dskhome.bg/home, а не в агенция за недвижими имоти, както повечето хора смятат. Защото може да се направи и онлайн консултация, като целият процес е описан на сайта.

Там консултантите ще изготвят предварителна оценка на доходите и ще ви ориентират каква е максималната сума, която можете да получите като кредит.

Втората стъпка е избор на жилище:

Когато научите какъв е бюджетът ви за жилище, можете да се впуснете в търсене на вашата идеална крепост. Не забравяйте, че освен за покупка на жилището, ще ви трябват средства и за ремонт, мебели и т.н. Не надхвърляйте бюджета си, за да не се превърне вашата крепост във финансов затвор.

Снимка: iStock

Щом изберете вашия дом, се връщате отново при кредитния консултант в банката. За да финализира кредита и реално да отпусне парите, банката има нужда от комплект документи както от купувача, така и от продавача и строителя, ако жилището се купува “на зелено”.

Най-добре е да вземете такъв списък от банката и да действате систематично по набавянето на всеки документ. Списъкът може да видите ТУК.

Когато всичко е готово, получавате сумата, плащате жилището и взимате ключовете.

В процеса по отпускане на ипотечен кредит има и немалко детайли, които Митко Павлов успява да обясни стегнато и забавно в новия епизод на поредицата „На „ти“ с парите“ на Nova.bg и Банка ДСК, който може да видите ТУК. Приятно гледане!